Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Na povale domu v Osvienčime našli dokumenty SS

Koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau
Koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau

VARŠAVA - Viac ako 200 dokumentov týkajúcich sa okrem iného príslušníkov SS, ktorí počas druhej svetovej vojny pracovali v nacistickom vyhladzovacom tábore Osvienčim, našiel istý Poliak na povale vo svojom dome. O jeho náleze dnes poľskej agentúre PAP povedal Adam Cyra z múzea v bývalom koncentračnom tábore.

Muž dokumenty na povale našiel počas opravy svojho domu v Osvienčime, ktorý kúpil až po skončení druhej svetovej vojny.

Časť dokumentov sa týka vedúceho lekárne v Osvienčime Victora Capesiusa, ktorý do Osvienčimu prišiel vo februári roku 1944 z Dachau a na tejto pozícii zostal až do evakuácie osvienčimského vyhladzovacieho tábora v januári 1945. Nadšený nacista Capesius za druhej svetovej vojny vstúpil do SS, v Osvienčime vykonával na väzňoch pokusy s liekmi. Do roku 1946 bol Capesius väznený v tábore pre vojnových zajatcov, potom bol ale prepustený a v 50. rokoch si otvoril lekáreň v meste Göppingen na juhozápade Nemecka. V roku 1965 bol počas procesov proti Nemcom, ktorí mali na svedomí hrôzy v Osvienčime, odsúdený na deväť rokov väzenia, už po troch rokoch sa ale dostal na slobodu.

Medzi listinami je napríklad aj úradne potvrdený úmrtný list Capesiusovho predchodcu vo funkcii vrchného lekárnika v osvienčimskom vyhladzovacím tábore. Zomrel podľa neho vo februári 1944 na infarkt, aj keď Capesius neskôr tvrdil, že ho zastrelili za to, že medzi členmi SS v Osvienčime šíril porazeneckú náladu.

Vyhladzovací tábor v Osvienčime, kde nacisti ľudí vraždili v plynových komorách, alebo vykonávali lekárske pokusy na väzňoch, je do dneška symbolom zverstiev, ktoré počas druhej svetovej vojny napáchalo hitlerovské Nemecko. V tábore zahynulo 1,1 milióna ľudí, hlavne Židia, ďalej potom Poliaci, Rómovia alebo sovietskí vojnoví zajatci. Koncom januára 1945 túto továreň na smrť oslobodila Červená armáda.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu