Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Zatkli 60 údajných mafiánov, zabavili majetok za 200 miliónov

ilustračné foto
ilustračné foto

RÍM – Talianska polícia zatkla viac ako 60 osôb a zaistila majetok za 200 miliónov eur pri dvoch operáciách proti mafii na Sicílii a v Kalábrii na juhu Talianska.

Zatknutí sú podozriví z napojenia do rozsiahlej siete nelegálneho obchodu s drogami. Sieť tvorili členovia camorry (neapolskej mafie), Cosy Nostry (sicílskej mafie) a španielski priekupníci. Informovali o tom dnes talianske médiá.

K operáciám došlo vďaka výpovediam bývalých mafiánov, ktorí sa rozhodli spolupracovať s justíciou. Podieľalo sa na nich okolo 400 karabinierov. V Palerme tak odhalili dobre organizovaný obchod s kokaínom a hašišom pôvodom zo Španielska. Sieť dokonca poskytovala pomoc rodinám zatknutých mafiánov a najímala mladých, niekedy aj maloletých, ako dílerov.

Pri druhej operácii pri mestečku San Luca v Kalábrii zaistila polícia majetok v hodnote viac ako 200 miliónov eur, ktorý patril členom kalábrijskej mafie Ndranghety. Ide o podniky, domy, často postavené nelegálne, pozemky a luxusné automobily. Postihnuté mafiánske klany Pelle-Vottari a Nirta-Strangio zo San Luca boli zapletené do vraždy šiestich Talianov zastrelených pred dvoma rokmi pred pizzériou v nemeckom Duisburgu. Vraždenie súviselo s dlhoročnou krvnou pomstou medzi oboma klanmi.

Talianska polícia hlási zatýkanie desiatok mafiánov prakticky každý mesiac. Za posledný rok a pol polícia podľa ministra vnútra Roberta Maroniho zadržala viac ako 3600 predpokladaných mafiánov. Pätnásť z nich bolo na zozname tridsiatich najhľadanejších mužov Talianska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu