Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Zrušia Česi Komunistickú stranu?

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA – Českí komunisti to majú nahnuté. Senát navrhol pozastavenie činnosti KSČM. O ďalšom postupe bude rokovať premiér Jan Fischer spolu s komisiou a ministrami.

Senát už vlani koncom októbra vyzval vládu, aby sa kvôli KSČM obrátila na Najvyšší správny súd. Za dva roky komisia zhromaždila niekoľko indícií, podľa kotrých súčasná komunistická strana vraj porušuje ústavu a nedodržiava zákony. Komunisti podporujú režimy používajúce násilie a nevzdali sa násilia ako nástroja na presadzovanie svojich záujmov.

Vláda Mirka Topolánka (ODS) návrhu nevyhovela. Bývalý minister vnútra Ivan Langer (ODS) koncom februára uviedol, že výsledkom prípadného rozpustenia KSČM by mohol byť len vznik podobnej strany s iným názvom. Súčasný minister vnútra Martin Pecina si ale nemyslí, že by vláda s návrhom na súde uspela.

"Nemožno konštatovať bezprostrednú hrozbu demokratickej spoločnosti, keď jediným prostriedkom nápravy by bolo rozpustenie alebo pozastavenie činnosti KSČM," píše sa v posudku. Iní ministri tvrdia, že o ďalšom smerovaní KSČM by súd mal rozhodnúť. Do tej doby by sa mala činnosť komunistickej strany pozastaviť.

Súd by mal načrtnúť určité mantinely a podmienky fungovania strany. Používanie niektorých symbolov a odkazovanie na niektoré osobnosti a myšlienky z komunistickej histórie by totiž mohlo byť v rozpore s českou ústavou, domnieva sa minister Michael Kocáb. KSČM by podľa komisie mala napríklad zo svojho názvu vypustiť slovo "komunistická". Mala by tiež odmietnuť marxisticko-leninské násilie ako prostriedok na dosiahnutie svojich politických cieľov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu