Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Komunisti podporili Klausove výhrady voči Lisabonskej zmluve

Václav Klaus
Václav Klaus (Zdroj: ČTK)

PRAHA - Ústredný výbor Komunistickej strany Čiech a Moravy (ÚV KSČM) v piatok podporil požiadavku prezidenta Václava Klausa ohľadom Lisabonskej zmluvy. Komunisti zároveň o tejto otázke navrhli usporiadať ľudové hlasovanie.

"KSČM opakovane navrhuje usporiadať o Lisabonskej zmluve referendum, rozumie postoju prezidenta Klausa a spolu s veľkou väčšinou občanov požaduje, aby sa vláda ČR jednoznačne zaviazala, že prezidentovu požiadavku podporí," píše sa v oficiálnom stanovisku výboru.

Politici KSČM sa zhodli aj na tom, že platnosť Benešových dekrétov by bola prijatím reformnej zmluvy EÚ narušená. Lisabonská zmluva, ktorá má zreformovať inštitúcie Európskej únie a zefektívniť tak jej chod, sa momentálne nachádza vo finálnej fáze ratifikačného procesu.

Po tom, ako ju v opakovanom referende schválili začiatkom októbra Íri a podpísal ju poľský prezident Kaczynski, čaká sa už len na podpis prezidenta Klausa. Ten odmieta na túto tému s európskymi lídrami komunikovať, pričom argumentuje čakaním na rozhodnutie českého ústavného súdu, ktorý najprv musí posúdiť sťažnosť českých senátorov voči reformnému dokumentu.

Pred časom Klaus prišiel s požiadavkou, aby reformný dokument právne chránil platnosť Benešových dekrétov a zabránil tak ďalším majetkovým požiadavkám Nemcov odsunutých zo sudetskej oblasti po druhej svetovej vojne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu