Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Komunisti si počas revolúcie schvaľovali odmeny

Ústav pamäti národa
Ústav pamäti národa

BRATISLAVA - Nežnú revolúciu v roku 1989 neriadila proreformná skupina komunistov, či ŠtB. Študenti, ktorí odštartovali vlnu protestov proti vládnemu režimu, neboli len "bábkami na špagátikoch". Podľa Ľubomíra Morbachera z Ústavu pamäti národa sú to len špekulácie.

"Jestvujú hodnoverné dokumenty, ktoré vyvracajú tieto teórie," povedal Morbacher o tvrdeniach, že revolúcia nebola spontánna. Vládnuci komunisti na čele s Milošom Jakešom i tieňová proreformná skupina KSS podľa neho neboli na prevrat pripravení. Na porade federálneho ministerstva vnútra 17. novembra išlo o bežné pracovné úlohy, ktoré sa vlastne ani netýkali 17. novembra '89.

Veľkú pozornosť venovali komunisti aj rozdeľovaniu odmien riadiacim pracovníkom. ŠtB síce vedela už 3. novembra o pripravovanom pochode študentov Prahou. Nepovažovala ho však za dôležitý, pričom sa sústredila hlavne na to, aby nebol narušený verejný poriadok.

Po prevrate sa tajná služba podľa ÚPN pustila nielen do skartovania dôležitých dokumentov, ale tiež hľadala formy, ako preniknúť do nových štruktúr.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu