Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Vláda zasadala šesť metrov pod vodou

Štrnásť ministrov maldivskej vlády zasadlo okolo rokovacieho stola šesť metrov pod vodou. Zobraziť galériu (3)
Štrnásť ministrov maldivskej vlády zasadlo okolo rokovacieho stola šesť metrov pod vodou.

MALE - Vláda na Maldivách splnila svoj sľub zo začiatku mesiaca a v sobotu zasadala pod vodou, čím chcela poukázať na globálne otepľovanie a dvíhajúce sa hladiny oceánov.

Podmorskú schôdzku kabinetu zvolal prezident Mohamed Nasheed, ktorý už minulý rok navrhol premiestnenie jeho krajiny ohrozenej zvyšujúcou sa hladinou Indického oceánu. Štrnásť ministrov maldivskej vlády nasledovalo v potápačskej výstroji svojho šéfa a zasadlo okolo rokovacieho stola šesť metrov pod vodou. Nasheedov kabinet podpísal rezolúciu vyzývajúcu svet na zníženie emisií skleníkových plynov. Prezident potvrdil odhodlanie predložiť dokument na decembrovom kodanskom klimatickom summite. Počas vládnej schôdzky komunikovali ministri pod vodou posunkami.

Maldivám hrozí, že ak bude zvyšovanie sa hladín morí pokračovať súčasným tempom, skončia pod vodou. Maldivy pozostávajú z asi 1200 koralových ostrovov, z ktorých väčšina leží len 1,5 metra nad hladinou. Hlavné mesto Male už chránia pred morom veľké hrádze, okolo celej krajiny sa však postaviť nedajú. Prezident Nasheed preto minulý rok navrhol premiestnenie 400 000 obyvateľov Maldív do inej krajiny. Do úvahy pripadá Srí Lanka, India alebo Austrália.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu