Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Globálne otepľovanie môže prispieť k vzniku obličkových kameňov

Bratislava - Nárast počtu prípadov obličkových kameňov by podľa amerických vedcov v budúcnosti mohol byť jedným z mnohých dôsledkov globálneho otepľovania.

Práve toto ochorenie je podľa vedeckej správy, ktorú výskumníci publikovali v pondelok, bežnejšie v teplejších oblastiach. Najrizikovejším faktorom je totiž najmä dehydratácia. Vedci dospeli k týmto zisteniam na základe vytvorenia dvoch matematických modelov spájajúcich teplotu s rizikom vzniku obličkových kameňov v USA.

Zistili, že v priebehu nasledujúcich dekád sa v dôsledku zvyšovania priemernej teploty rozšíria regióny, v ktorých je ochorenie bežnejšie. Podobným problémom by mohli čeliť okrem USA aj ostatné časti sveta. "Je viacero dôvodov, prečo by tento vývoj mohli očakávať v celosvetovom kontexte.

Podceňovanie pitného režimu či dehydratácia k tomuto javu značne prispievajú," uviedla urologička Margaret Pearle z University of Texas. Obličkové kamene sú bolestivé ochorenie, ktoré spôsobuje nadmerné ukladanie minerálov a solí v obličkách.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu