Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Finančná kríza spomalí boj proti globálnemu otepľovaniu

(Zdroj: SITA)

BRUSEL - Finančná kríza a spomaľovanie svetového hospodárstva ohrozujú európske plány na boj proti skleníkovým plynom. Vlády členských krajín totiž nechcú ešte viac zaťažovať domáce firmy požiadavkami na redukciu emisií. Ako uviedol európsky vyjednávač pre tieto záležitosti pod podmienkou zachovania anonymity, Nemci sa vzdávajú a Taliani sa ich chystajú nasledovať.

Francúzske predsedníctvo Európskej únie (EÚ) už európskych lídrov varovalo, aby sa "držali základných dohôd" v rámci ambicióznych plánov na redukciu emisií oxidu uhličitého (CO2).

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy chce od členských štátov únie, aby v boji proti globálnym zmenám klímy nepoľavili. "Nie je jasné, či to budú akceptovať," uviedol nemenovaný francúzsky diplomat. Iný reprezentant Európskej komisie si zase nemyslí, že "budeme svedkami ambicióznych záverov v tejto veci."

Európska únia má ambíciu stať sa svetovým lídrom v redukcii emisií a do roku 2020 plánuje znížiť znečistenie ovzdušia až o 20 percent oproti úrovni z roku 1990.

Ťažký priemysel, ako oceliarne alebo elektrárne, sa na celkových európskych emisiách podieľa 40 percentami. V súčasnosti však, podobne ako celé hospodárstvo, čelí po poklese dopytu možným finančným problémom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu