Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V Čechách lialo, hladiny však klesajú

Takéto škody spôsobili záplavy v Čechách
Takéto škody spôsobili záplavy v Čechách

ČESKÉ BUDĚJOVICE/BRNO - Včera podvečer a večer sa prehnal cez Plzenský kraj prívalový dážď. Rieky v regióne napriek výdatnej spŕške klesajú. Búrka v Brne rozblikala centrálny pult ochrany a policajti sa z výjazdov mohli zblázniť.

Priemerne napadlo 20 milimetrov vody. Hasiči mali po daždi desiatky zásahov. Volali ich na odčerpanie vody v pivniciach a pokračovali v odstraňovaní náplav bahna z predchádzajúcich záplav. Pri jednom výjazde havarovalo ich auto, vletelo do stromu a ľahko sa zranil jeden z hasičov.

Na juhu Čiech platí kvôli záplavám od nedele stav nebezpečenstva. Prívalový dážď vyplavil v noci na nedeľu 22 obcí a znovu rozvodnil rieky na stupeň ohrozenia. Hasiči museli evakuovať viac než 800 ľudí.

Búrka sa prehnala včera večer aj cez južnú Moravu. Hasiči mali 40 výjazdov. Predovšetkým v Brne a okolí, na Hodonínsku a Břeclavsku voda z prudkej prehánky zaplavila pivnice, nečistoty upchali kanalizáciu a niekde búrka poškodila i strechy. Povodňová situácia na južnej Morave je ale naďalej pokojná.

Večer sa však po búrke zapotili brnianski mestskí policajti. Búrka vyvolala elektrické prepätie a rozblikal sa im pult centrálnej ochrany. Hlásil naraz desiatky neoprávnených vniknutí do objektov. Sú na neho napojené všetky dôležité budovy Brna. Do všetkých museli vyraziť, aj keď žiadne vlámanie nenašli. Automaticky sa tiež nesklopili stĺpy na vjazdoch do pešej zóny. Autá, ktoré z nej chceli odísť, zostali bezmocne stáť v dlhých radoch.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu