Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

V Rakúsku záplavy, v Poľsku upratujú

VIEDEŇ/VARŠAVA - Povodňová situácia v zaplavených častiach Rakúska sa dnes nezlepšuje. Po búrkach a prívalových dažďoch sa rieky opäť vyliali na juhozápade a juhovýchode krajiny v Dolnom Rakúsku, Burgenlande a Štajersku.

V Rakúsku naďalej prší. Nasiaknutá pôda už nie je schopná pojať ďalšie masy vody a rieky sa vylievajú. Meteorológovia ale stále varujú pred ďalšími prívalovými dažďami, ktoré majú potrvať až do stredy.

V južnom Burgenlande je stále zaplavené mesto Güssing. Už piaty deň a noc tam pracujú dobrovoľníci a nasadení hasiči. Okrem odčerpávania vody začali burgenlandskí obyvatelia s upratovaním nánosov bahna. Burgenland tiež požiadal o dodatočných päť miliónov eur na pomoc obetiam záplav. Doteraz dostala tato najvýchodnejšia rakúska spolková krajina z vládneho fondu katastrof 160 miliónov eur. Za minulé tri dny spadlo v oblasti 250 litrov vody na meter štvorcový, čo normálne naprší tak za pol roka.

Vo východnom Štajersku v okrese Feldbach počítajú úrady v budúcich hodinách a dňoch s rozsiahlymi zosuvmi podmáčanej pôdy a na mieste museli evakuovať obyvateľov desiatich domov. V Dolnom Rakúsku, kde sa cez víkend utopil 16-ročný mladík, majú prísť popoludní ďalšie prívalové dažde. Hladina vody miestnych prítokov Dunaja, napríklad riek Erlauf a Ybbs stále neklesá. Meteorológovia predpovedajú, že padne opäť 20 až 30 litrov na meter štvorcový. Rieka Erlauf dnes stagnovala s hladinou zodpovedajúcou päťročnej veľkej vode. Pre Dunaj očakáva hydrometeorologická služba v oblasti Wachau zvýšenie o 10 až 20 centimetrov.

Mierne upokojenie nastalo na juhu Poľska. Začali s upratovaním po záplavách. Po niekoľkých dňoch konečne prestalo pršať. Obyvatelia Dolného Sliezska a Podkarpatska odstraňujú za pomoci tisícov hasičov spúšť, čo narobila voda. Poľský premiér Donald Tusk už oznámil, že na obnovu infraštruktúry uvoľní 65 miliónov zlotých (14 462 500 eur). Len v Dolnom Sliezsku strhla veľká voda 41 mostov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu