Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Popálené dievčatko stále bojuje o život

VÍTKOV – Vyšetrovanie hasičov potvrdilo, že dom, v ktorom spala rómska rodina a kde utrpelo popáleniny aj dievčatko (2), niekto podpálil úmyselne.

Výsledky vyšetrovania sa zhodujú s tvrdením, že neznámi podpaľači vhodili do domu štyri zápalné fľaše. Dievčatko stále bojuje o život.

V troskách domu našli hasiči tri ohniská požiaru. Výsledky expertíz budú známe až na budúci týždeň. Zdravotný stav dievčatka, ktoré pri požiare utrpelo popáleniny druhého a tretieho stupňa na 80 percentách telíčka, je stále kritický. Bojuje o život v ostravskej nemocnici.

Z ministerstva pre ľudské práva Michaela Kocába odišla prezidentovi Klausovi žiadosť o milosť pre otca dieťaťa, ktorý tiež utrpel popáleniny. Teraz je vo väzenskej nemocnici v Prahe. Muž (33) sa totiž od decembra minulého roku vyhýbal nástupu do väzenia. Pred časom dostal najprv podmienečný trest za krádež a poškodzovanie cudzej veci. Potom ho odsúdili za riadenie auta bez vodičského preukazu. Vo väzení strávil 4 mesiace a opustil ho predtým, ako mu súd zmenil pôvodný podmienečný rozsudok na nepodmienečný.

Hovorkyňa ministerstva Abbasová povedala, že dôvody žiadosti o milosť sú morálne. „Namiesto toho, aby rodina riešila súčasnú zložitú situáciu súvisiacu s tragickým činom spoločne, otca vážne zraneného dieťaťa previezli do väzenia,“ povedala. Hovorca Pražského hradu Radim Ochvat k tomu povedal, že hlava českého štátu sa s prípadom podrobne zoznámi. Až potom rozhodne. Dodal, že prezident bude postupovať štandardne ako pri iných žiadostiach.

Podpaľači zaútočili na dom, kde spala osemčlenná rómska rodina, v noci na nedeľu. Do domu vhodili niekoľko zápalných fliaš. Plamene zranili dievčatko, jeho matku a otca. Polícia pátra po tmavom aute, ktoré tesne pred požiarom okolo domu prešlo. Policajti prípad vyšetrujú ako všeobecné ohrozenie a ublíženie na zdraví. Preverujú aj to, či útok podpaľačov nemal rasový motív.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu