Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

Francúzsky prezident Macron sa stal laureátom Vestfálskej mierovej ceny

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/Henrik Montgomery/TT via AP)

BERLÍN - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok v meste Münster na západe Nemecka prevzal Vestfálsku mierovú cenu. Udelená mu bola za jeho aktivity "v prospech mieru v Európe", informoval na sieti X Elyzejský palác.

Macron sa vo svojom príhovore vrátil k histórii Európy: uviedol, že bola plná konfliktov, ale aj budovania, najmä slobodného jednotlivca, na ktorom sa neskôr vybudovala demokracia a "osvietenstvo". Analyzoval i problémy a výzvy súčasnej Európy, pričom vyzval na rozvoj "Európy mieru medzi Európanmi". Súčasne však spochybnil udržateľnosť podpory poskytovanej Spojenými štátmi.

archívne video

Brífing: Návšteva francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona u prezidentky Zuzany Čaputovej (Zdroj: Topky.sk/ Maarty)

Zdôraznil i dôležitosť tzv. zelených technológií a umelej inteligencie ako vektorov rozvoja a prosperity. Vo svojom prejave varoval aj pred nebezpečenstvom rozdelenia reprezentovaného nacionalistickými hnutiami. Dôrazne obhajoval nutnosť európskej jednoty ako nástroja, s ktorého pomocou je možné čeliť rôznym ekonomickým, klimatickým a geopolitickým výzvam.

Hybná sila Európy

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier, ktorý cenu odovzdal, označil Macrona za hybnú silu Európy a rozvoja francúzsko-nemeckého priateľstva. "Nie ste len vykonávateľ, ale aj inšpirátor, kde iní hovoria o hraniciach, vy o horizontoch," dodal Steinmeier.

V tejto súvislosti spomenul najmä Macronovo volanie po spoločnej európskej bezpečnostnej politike vo sfére obrany i vnútornej bezpečnosti. Pripomenul, že Macron sa takejto európskej suverenity dovolával dávno pred tým, ako Rusko vo februári 2022 rozpútalo vojnu proti Ukrajine.

Vestfálska mierová cena

Vestfálska mierová cena bola po prvý raz udelená v roku 1998 bývalému prezidentovi Českej republiky Václavovi Havlovi. Udeľuje ju Hospodárska spoločnosť pre Vestfálsko a Lippe. Cena bola zriadená 350 rokov po uzavretí vestfálskych mierových zmlúv v Münsteri (24. októbra 1648), ktorým sa skončilo niekoľko desaťročí vojen v Európe.

Macronovi cenu udelili v tretí deň jeho štátnej návštevy v Nemecku a krátko pred rokovaním so spolkovým kancelárom Olafom Scholzom v meste Meseberg, na ktorom bude v centre pozornosti európska politika hospodárskej súťaže a spolupráca v oblasti obrany.

Francúzsko-nemecké vzťahy boli v posledných dvoch rokoch problematické - najmä pre odlišný názor Scholzovej vlády na pomoc Ukrajine a na problematiku ekonomických vzťahov so Spojenými štátmi a Čínou.

Viac o téme: FrancúzskoEmmanuel Macron Emmanuel Macron Vestfálska mierová cena
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu