Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Súd v prípade požiaru v Českom Švajčiarsku odložili na neurčito

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Krajský súd v Ústí nad Labem zatiaľ nebude pokračovať v pojednávaní prípadu založenia požiaru v Českom Švajčiarsku v roku 2022. Obžalovaný Jiří L. nie je podľa súdu momentálne schopný zúčastniť sa na trestnom konaní, dočasne bude v starostlivosti väzenských psychiatrov.

"Súd počká niekoľko týždňov, počas ktorých predpokladá, že by mohlo dôjsť k zlepšeniu duševných funkcií obžalovaného," povedal v pondelok predseda súdneho senátu Roman Felzmann. Vychádzal zo správy znalcov, ktorú súd na poslednom pojednávaní nariadil doplniť.Tí tvrdia, že od predchádzajúceho znaleckého posudku sa stav obžalovaného muža nezhoršil. V obmedzenej miere je schopný trestné konanie vnímať, ale jeho správanie ovplyvňujú silné lieky. Odporučili preto umiestniť ho do psychiatrickej liečebne.

Súd v prípade požiaru
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa servera súd rozhodol, že muž zostane vo väzbe, lebo jeho pobyt na slobode by mohol viesť k opakovaniu protiprávneho konania. Prevezú ho na psychiatrické oddelenie väznice v Brne, kde mu budú postupne znižovať medikáciu. Pojednávanie je odložené na neurčito.

Súd sa v prípade najväčšieho lesného požiaru v moderných dejinách Česka začal v polovici mája. Obžalovaný sa vo svojej výpovedi priznal k založeniu niekoľkých menších požiarov, zapálenie lesa v Českom Švajčiarsku odmietol. V prípravnom konaní sa pôvodne priznal aj k tomu, neskôr svoju výpoveď zmenil.Požiar v národnom parku vypukol predvlani 24. júla. Zasahovalo pri ňom približne 6000 hasičov a 400 kusov techniky vrátane hasičských lietadiel a vrtuľníkov. Uhasiť sa ho podarilo po 20 dňoch.

Viac o téme: PožiarČeskoPojednávanieSúd České Švajčiarko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu