Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

AKTUÁLNE V Stropkove horia jednoduché obydlia: Na mieste zasahujú hasiči

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: FB HaZZ)

STROPKOV - Celkovo 21 hasičov aktuálne zasahuje pri požiari jednoduchých obydlí na ulici Za jarkom v Stropkove. Doposiaľ neboli hlásené žiadne zranenia. Informovala o tom hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove Miroslava Knišová.

archívne video

Polícia zverejnila video v súvislosti s požiarom podniku na Dunaji v Bratislave (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj)

Ako povedala, požiar bol ohlásený krátko pred 12.30 h. "Po príchode hasičov na miesto bolo prieskumom zistené, že ide o požiar o rozlohe približne 30 krát 60 metrov. Na mieste udalosti aktuálne zasahuje 21 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru z viacerých hasičských staníc v rámci Prešovského kraja s ôsmimi kusmi hasičskej techniky. Zasahujúci hasiči aktuálne vykonávajú hasiace práce s cieľom lokalizácie požiaru," uviedla Knišová.

Požiar sa podarilo lokalizovať

Požiar obydlí na ulici Za jarkom v Stropkove sa zasahujúcim hasičom podarilo po viac ako dvoch hodinách lokalizovať. Ako informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove Miroslava Knišová, naďalej pokračujú v likvidačných prácach. "Pri zásahu profesionálnym hasičom asistujú aj členovia dobrovoľných hasičských zborov obcí (DHZO) Chotča, Breznička, Bukovce a Havaj. Príčina vzniku požiaru bude predmetom zisťovania. Z miesta udalosti nie sú hlásené žiadne zranené osoby," uviedla Knišová.

V meste zasadá v súvislosti s požiarom obydlí krízový štáb

V Stropkove zasadá v súvislosti s piatkovým požiarom obydlí na ulici Za jarkom krízový štáb. Ako uviedol primátor mesta Ondrej Brendza, hľadajú najvhodnejšie riešenie, kde umiestniť približne 70 ľudí zasiahnutých požiarom. V spomenutej lokalite horelo aj 17. apríla. Odvtedy je v meste vyhlásená mimoriadna situácia. "Tento požiar je rozsiahlejší. Situácia je náročnejšia. Je postihnutých podľa predbežných informácií 12 obydlí a približne 70 členov rómskej komunity. Vyvstáva otázka, ako sa vysporiadať s touto situáciou, ako im zabezpečiť náhradné ubytovanie a poskytnúť základné životné potreby. Aktuálne prebieha krízový štáb, kde hľadáme riešenie. Na 17.00 h sme zvolali celý poslanecký zbor," povedal Brendza.

V areáli, kde sídli Základná škola Hrnčiarska a Cirkevná základná škola sv. Petra a Pavla je ubytovaných približne 40 ľudí, ktorých v apríli zasiahol požiar v rovnakej lokalite ako v piatok. "Chceme ich umiestniť tak, aby boli na jednom mieste. Verím, že sa nám v priebehu budúceho týždňa podarí zabezpečiť pre prvú skupinu kontajnerové bývanie. Máme to obstarané, zmluva je zverejnená a účinná, plynie lehota na dodanie. Máme obstaraných deväť kontajnerov v celkovej hodnote 58.000 eur," vysvetlil Brendza.

Peniaze od prezidentky Čaputovej

Doteraz mesto podľa jeho slov získalo 5000 eur od prezidentky SR Zuzany Čaputovej. Rovnakou sumou na zabezpečenie náhradného bývania a nákladov spojených s riešením mimoriadnej situácie prispela Nadácia Prešovského samosprávneho kraja a úrad práce. Obrátili sa aj na Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity. Celkové náklady na osadenie a sprevádzkovanie kontajnerov sú podľa primátora približne 100.000 eur.

Predchádzať požiarom v danej lokalite sa podľa jeho slov dá tak, že dôjde k majetkovo-právnemu vysporiadaniu pozemkov. "Už minulý rok sme začali konanie na majetkovo-právne vysporiadanie. Rozdrobenosť je od 130 do 150 spoluvlastníkov v danom území. Na Okresnom úrade v Stropkove prebieha konanie o jednoduchej pozemkovej úprave. Je to zložitý a finančne náročný proces. Samotná projektová dokumentácia stojí 50.000 eur, plus finančné vyrovnanie pôvodných vlastníkov. Úmyslom mesta je, aby sme v danom území pristúpili k odstráneniu nelegálnych stavieb, nelegálnej skládky a potom naprojektovali bytové domy, ktoré budú financované z grantov a mimorozpočtových zdrojov," vysvetlil primátor.

Viac o téme: PožiarHazzStropkovObydlia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu