Pondelok3. jún 2024, meniny má Karolína, Kevin, zajtra Lenka

S prezidentom Raísím sa v centre Teheránu lúčili desaťtisíce ľudí: Zúčastnili sa aj lídri hnutí Hamas a Hizballáh

Rozlúčka s iránskym prezidentom Ebráhímom Raísím Zobraziť galériu (3)
Rozlúčka s iránskym prezidentom Ebráhímom Raísím (Zdroj: SITA/Iranian Presidency Office via AP)

TEHERÁN - Desaťtisíce ľudí vyšli v stredu do ulíc iránskej metropoly Teherán v rámci pohrebného sprievodu za tamojšieho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý v nedeľu zahynul pri havárii vrtuľníka spolu s niekoľkými ďalšími funkcionármi vrátane ministra zahraničných vecí Hosejna Amíra Abdollahjána. Informuje agentúra AFP.

archívne video

Aké je spojenie medzi Hamasom a iránskym režimom? (Zdroj: X/Israel Defense Forces)
Davy Iráncov sa zhromaždili v centre Teheránu v okolí budovy miestnej univerzity. Ľudia mali v rukách Raísího portréty. Modlitby za zosnulého iránskeho prezidenta i členov jeho sprievodu neskôr povedie najvyšší iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí. Vo štvrtok ráno potom Raísího pozostatky odvezú do provincie Južný Chorásán a následne do jeho rodného mesta Mašhad, kde ho vo štvrtok večer po pohrebných obradoch pochovajú.

K havárii vrtuľníka došlo v nedeľu v hustej hmle v hornatej oblasti iránskej provincie Východný Azerbajdžan. Prezident, šéf diplomacie a ďalší funkcionári sa vracali z provincie Východný Azerbajdžan na severozápade Iránu, kde spolu s azerbajdžanským prezidentom Ilhamom Alijevom otvorili projekt priehrady na spoločnej hranici.

Rozlúčka s iránskym prezidentom Ebráhímom Raísím
Zobraziť galériu (3)
Rozlúčka s iránskym prezidentom Ebráhímom Raísím  (Zdroj: SITA/AP Photo/Vahid Salemi)

Vrak vrtuľníka našli záchranári po zhruba 15 hodinách v pondelok skoro ráno, pričom štátna televízia uviedla, že prezident zahynul. Raísiho konvoj zahŕňal tri vrtuľníky - ďalšie dva "bezpečne dorazili do svojho cieľa", uviedla tlačová agentúra Tasním.

Ultrakonzervatívny Raísí bol v úrade od roku 2021. Svoj mandát vykonával v období masových protestov v krajine a ekonomickej krízy prehĺbenej americkými sankciami.

Na rozlúčke s Raísím sa zúčastnili aj lídri hnutí Hamas a Hizballáh

Na poslednej rozlúčke s tragicky zosnulým iránskym prezidentom Ebráhímom Raísím a členmi jeho sprievodu, ktorí zahynuli v nedeľu pri havárii vrtuľníka, sa v stredu v Teheráne zúčastnil aj líder palestínskej militantnej organizácie Hamas Ismáíl Haníja a vysokopostavený člen vedenia libanonského šiitského hnutia Hizballáh Náim Kásim, informovala agentúra AFP.

Haníja v krátkom príhovore k smútočnému zhromaždeniu vyhlásil, že palestínske vedenie si je isté, že "Iránska islamská republika bude pokračovať v podpore palestínskeho ľudu". Ľudia na to reagovali skandovaním "Smrť Izraelu!"         

Agentúra AFP uviedla, že do ulíc Teheránu vyšli v stredu desaťtisíce ľudí. Súčasne však dodala, že Teheránčania dostali do mobilov správy s výzvou, aby sa "zúčastnili na pohrebe mučeníka služby" národu. Modlitby za zosnulého iránskeho prezidenta i členov jeho sprievodu nad ich rakvami neskôr pred budovou miestnej univerzity viedol najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí.

Rozlúčka s iránskym prezidentom Ebráhímom Raísím
Zobraziť galériu (3)
Rozlúčka s iránskym prezidentom Ebráhímom Raísím  (Zdroj: SITA/AP Photo/Vahid Salemi)
Z univerzity budú rakvy prevezené na námestie Enghelab v centre mesta a potom aj na námestie Azadi. Nasledovať bude prevoz rakiev do mesta Mašhad - Raísího rodiska v provincii Južný Chorásán na severovýchode krajiny, kde ho vo štvrtok večer pochovajú vo svätyni imáma Rézu.

Chameneí, ktorý má v Iráne rozhodujúce slovo v štátnych záležitostiach, vyhlásil v súvislosti s Raísího smrťou päťdňový štátny smútok a za dočasného prezidenta vymenoval doterajšieho viceprezidenta Mohammada Mochbera. Vo funkcii bude až do volieb Raísího nástupcu, ktoré sa budú konať 28. júna.

K havárii vrtuľníka, na ktorého palube bol Raísí, došlo v nedeľu v hustej hmle v hornatej oblasti iránskej provincie Východný Azerbajdžan. Raísí sa spolu s delegáciou vracal z provincie Východný Azerbajdžan na severozápade Iránu, kde spolu s azerbajdžanským prezidentom Ilhamom Alijevom otvorili projekt priehrady na spoločnej hranici.

Viac o téme: RozlúčkaIránEbráhím Raísí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu