Sobota27. júl 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

MIMORIADNY ONLINE Ostré slová Putina: Táto neustála eskalácia môže viesť k vážnym následkom

Vladimir Putin Zobraziť galériu (5)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA/KYJEV - Ruská protivzdušná obrana v pondelok večer zneškodnila dron letiaci nad mestom Balašicha v Moskovskej oblasti. Úlomky dopadli na rodinný dom. Incident sa zaobišiel bez zranení. V statuse na platforme Telegram o tom informoval gubernátor oblasti Andrej Vorobiov. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 824

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 824 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:56 Predseda ukrajinského parlamentu  Ruslan Stefančuk v utorok odmietol tvrdenie ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý ukrajinský zákonodarný zbor a jeho predsedu označil za "jedinú legitímnu moc na Ukrajine". 

21:50 „To, či bude koalícia, ktorá vznikne (po všeobecných voľbách v Južnej Afrike), populistickejšia alebo pragmatická, rozhodne... . . jeho zahraničnopolitické smerovanie, vrátane jeho postoja k ruskej vojne na Ukrajine,“ píšu Ray Hartley a Greg Mills.

21:40 Za posledných 24 hodín pri ostreľovaní Ukrajiny zahynuli najmenej traja civilisti a ďalších 12 ich utrpelo zranenia, sumarizovala v utorok britská stanica BBC. Dve obete a troch zranených si vyžiadal útok ruských ozbrojených síl na mesto Toreck ležiace v Doneckej oblasti severne od Ruskom okupovanej metropoly Doneck

21:25 Jevhen Borysov, bývalý šéf vojenského úradu Odeskej oblasti, bol opäť zadržaný 28. mája po prepustení na kauciu vo výške 12 miliónov hr, uviedol ukrajinský štátny úrad pre vyšetrovanie.

20:50 Portugalsko poskytne tento rok Ukrajine vojenskú pomoc v hodnote prinajmenšom 126 miliónov eur. Vyplýva to z dohody, ktorú v utorok v Lisabone podpísali ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s portugalským premiérom Luísom Montenegrom, informuje agentúra Reuters.

20:37 Spojené štáty a ich partneri sú pripravení uplatniť dodatočné sankcie a kontroly vývozu, aby zabránili obchodnej výmene medzi Čínou a Ruskom, ktorá ohrozuje ich bezpečnosť v čase pokračujúcej vojny na Ukrajine. Nové opatrenia by sa mohli zamerať napríklad na tieňovú flotilu nákladných lodí, prostredníctvom ktorej Moskva obchádza limity na ceny ruskej ropy stanovené skupinou krajín G7, vyhlásil v utorok Daleep Singh, zástupca poradcu Bieleho domu pre národnú bezpečnosť. Informuje správa agentúry Reuters.

20:23 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa na budúci týždeň vo Francúzsku zúčastní na spomienkových podujatiach pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov v Normandii. Počas štátnej návštevy v Nemecku to v utorok oznámil francúzsky prezident Emmanuel Macron.

20:00 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok vyhlásil, že Ukrajine by malo byť umožnené "neutralizovať" ruské vojenské základne, z ktorých ruské jednotky  odpaľujú rakety na Ukrajinu.

19:44 Ministri obrany Európskej únie sa na utorňajšom stretnutí v Bruseli nedokázali dohodnúť na tom, či by malo byť Ukrajine umožnené používať západné zbrane na zasahovanie cieľov v Rusku, informuje agentúra DPA.

19:41 Do českej muničnej iniciatívy na pomoc Ukrajine sa dosiaľ zapojilo 15 členských krajín EÚ a NATO, ktoré do nej prispeli celkovou čiastkou viac než 1,6 miliardy eur. V utorok to uviedol český premiér Petr Fiala pred rokovaním s niektorými európskymi politikmi. Prvé dodávky munície môže podľa neho Ukrajina očakávať v nasledujúcich dňoch, informuje spravodajkyňa v Prahe.

19:00 Putin odmieta Zelenského legitimitu a tvrdí, že jeho autoritu treba preniesť na rečníka.

18:25 Rusko môže domácim spoločnostiam účtovať poplatky za používanie zahraničného softvéru, vyhlásil v utorok minister pre digitálny rozvoj Maksut Šadajev. Informuje správa agentúry Reuters. 

18:05 Švédsko v utorok predstavilo nový balík pomoci pre Ukrajinu s cieľom zabezpečiť dodávky elektriny na jej území. Pomoc vo výške 62 miliónov dolárov bude slúžiť predovšetkým na zabezpečenie generátorov, transformátorov a solárnych článkov. Informuje správa agentúry AFP.  

17:38 Kyjev dostane prvé dodávky stíhačiek typu F-16 už čoskoro, povedal ukrajinský minister obrany Rustem Umerov. Zároveň však v rozhovore pre agentúru Reuters dodal, že zhruba polovica zo zúfalo potrebnej a už sľúbenej vojenskej bohužiaľ prichádza na Ukrajinu neskoro, hoci Kyjev je za ňu Západu vďačný.

17:20 Švédsko sa rozhodlo pozastaviť plány na poskytnutie svojich gripenov Ukrajine a umožniť tak prednostné dodanie stíhačiek F-16. Oznámil to v utorok v Bruseli švédsky minister obrany Pal Jonson, píše agentúra Reuters.

17:11 Ruský prezident Vladimir Putin v utorok varoval, že ak západné štáty dajú Ukrajine súhlas na použitie svojich zbraní na útoky na ruskom území, bude to mať vážne následky. "Táto neustála eskalácia môže viesť k vážnym následkom," povedal Putin, citovaný agentúrou AFP, počas návštevy Uzbekistanu. 

17:00 Ruský prezident Vladimir Putin v utorok vyhlásil, že na Ukrajine už sú západní vojenskí inštruktori, ktorí tam pôsobia v utajení ako žoldnieri. Podľa agentúry AFP Putin takto na tlačovej konferencii reagoval na otázku, ktorá sa týkala diskusie o vyslaní francúzskych vojenských inštruktorov na Ukrajinu.

16:28 Súd v Moskve v utorok rozhodol, že  traja bývalí advokáti ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe do 3. augusta. Trojica právnikov je stíhaná pre podozrenie z extrémizmu, informovala agentúra AFP.

16:00 Česká vláda podporila umožnenie Ukrajiny zasiahnuť ciele v Rusku pomocou západných zbraní, informovala 28. mája Česká tlačová agentúra s odvolaním sa na českého premiéra Petra Fialu.

15:00 Švajčiarski zákonodarcovia požadujú pred mierovým summitom tvrdšie opatrenia proti špiónom. Tento návrh sa považuje za prostriedok na obmedzenie aktivít ruských spravodajských služieb v krajine pred júnovým mierovým summitom pre Ukrajinu.

14:35 Holandská vláda v utorok oznámila, že bude viesť iniciatívu medzi európskymi krajinami o dodanie protivzdušného systému Patriot Ukrajine. Informuje správa agentúry DPA.

13:15 WSJ: Cieľom Ruska je vyrábať v Tatarstane 6000 bezpilotných lietadiel typu Shahed ročne.

12:43 Švédsko pozastavilo svoje plány poskytnúť Ukrajine lietadlá Gripen, uviedol dnes minister obrany Pal Jonson. Dôvodom je podľa neho to, že sa teraz Ukrajina sústredí na prácu s americkými lietadlami F-16. Napísala to agentúra Reuters s odvolaním sa na švédsku agentúru TT.

12:38 Stíhačky F-16, ktoré Belgicko dodá Ukrajine, bude možné použiť len na jej území. Uviedol to v utorok belgický premiér Alexander De Croo na spoločnej tlačovej konferencii s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Informovala o tom agentúra Reuters.

12:05 Irán dodal Rusku moderné navádzané bomby Ghaím-5, ktoré blízkovýchodná krajina používa od roku 2019. Po porade s analytikom Julianom Röpkom o tom informoval nemecký denník Bild. Ruská armáda sa už pokúsila bombu použiť na útok na ukrajinskú Sumskú oblasť, dron, ktorý ju niesol, sa však z neznámeho dôvodu zrútil ešte na územie Ruska.

11:48 Použitie zbraní dodaných na Ukrajinu západnými spojencami proti cieľom vo vnútri Ruska by neurobilo z NATO a jeho členov stranu konfliktu, uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. "Právo na sebaobranu zahŕňa aj právo zasahovať ciele mimo územia Ukrajiny," povedal šéf NATO. Na druhej strane hranice podľa neho môžu byť odpaľovacie zariadenia, ktoré útočia na Ukrajinu. "Keď ich Ukrajinci nemôžu zasiahnuť, je pre nich oveľa ťažšie brániť sa," dodal. Stoltenberg sa zúčastňuje na dnešnom zasadnutí ministrov obrany krajín EÚ, ktorého hlavnou témou je práve pomoc Ukrajine.

11:19 Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v utorok požiadal členské krajiny, aby vyvážili obavy z eskalácie konfliktu s potrebou Ukrajiny brániť sa. Kyjev má podľa neho právo použiť západné zbrane na zasahovanie cieľov v Rusku. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

10:57 Európska únia má pripravený balík v hodnote 6,7 až 6,9 miliardy eur na vojenskú pomoc Ukrajine, uviedol šéf únijnej diplomacie Josep Borrell. Použitie peňazí však blokuje Maďarsko. Ďalšia podpora Ukrajiny je aj hlavnou témou dnešného rokovania únijných ministrov obrany. Borrell dúfa, že sa ministrom podarí čoskoro všetky problémy prekonať, aby sa pomoc do Kyjeva dostala čo najskôr. "Situácia na bojisku je kritická a naša pomoc im môže významne pomôcť," povedal Borrell.

9:43 Na dnešnú večernú schôdzku k bezpečnostnej spolupráci do Prahy dorazí aj ukrajinský premiér Denys Šmyhal či zástupcovia Spojených štátov. Hlavným cieľom pracovnej večere, ktorá sa odohrá o 19.00 h v Kramářovej vile, bude ďalšie zlepšenie koordinácie pomoci Ukrajine, povedal dnes na úrade vlády novinárom premiér Petr Fiala (ODS). Rokovania sa budú týkať muničnej pomoci, protivzdušnej obrany Ukrajiny či spolupráce v obrannom priemysle.

9:24 Poľsko by podľa ministra zahraničných vecí Radoslawa Sikorského nemalo vylúčiť vyslanie svojich vojakov na Ukrajinu. Šéf poľskej diplomacie to povedal v rozhovore, ktorý dnes zverejnili médiá. Sikorski nespresnil, akú úlohu by poľskí vojaci na Ukrajine mali zastávať, píše Reuters. Spojenci zo Severoatlantickej aliancie krajine napadnutej Ruskom dodávajú zbrane a finančnú pomoc, vyslanie vojakov sa ale zdržiava.

9:23 Belgicko sa zaviaže, že dodá Ukrajine do roku 2028 30 stíhačiek F-16, pričom prvé jej plánuje dodať už tento rok. Oznámila to v utorok belgická ministerka zahraničných vecí Hadja Lahbibová, informuje o tom správa z agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na belgickú agentúru Belga.

Volodymyr Zelenskyj a Alexander De Croo
Zobraziť galériu (5)
Volodymyr Zelenskyj a Alexander De Croo  (Zdroj: SITA/Kenzo Tribouillard/Pool Photo via AP)

8:13 Lotyšská vláda tento rok investuje do koalície dronov pre Ukrajinu približne 20 miliónov eur, uviedol 27. mája tamojší minister obrany Andris Spruds. Informoval o tom portál The Kyiv Independent.

7:02 Na mesto Luhansk ležiacom na okupovanom východe Ukrajiny bol v noci na utorok podniknutý útok údajne dvakrát v priebehu približne troch hodín. S odvolaním sa na miestnych predstaviteľov o tom informovala agentúra Reuters.

K prvému útoku s kazetovou muníciou došlo v pondelok približne o 21.00 h miestneho času, uviedol proruský líder Luhanskej oblasti Leonid Pasečnik s tým, že v dôsledku útoku vypukol požiar. Ruská agentúra TASS citovala záchranné zložky, ktoré hovorili aj o zranených.

6:47 Niektorí členovia rusko-bieloruskej rockovej skupiny Bi-2, ktorá vystupuje proti ruskej agresii na Ukrajine, získali moldavské občianstvo. Podľa agentúry AFP o tom v pondelok informoval šéf úradu moldavskej prezidentky Mai Sanduovej. Zástupca skupiny spresnil, že občianstvo dostalo deväť ľudí, pretože považovali cestovanie s ruským pasom za nebezpečné.

6:19 Horná komora švajčiarskeho parlamentu v pondelok drvivou väčšinou schválila návrh vyzývajúci na systematické vyhostenie ruských a iných špiónov, ktorí sú považovaní za hrozbu pre národnú bezpečnosť a diplomatické postavenie Švajčiarska. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

6:17 Rusko vybuduje malú jadrovú elektráreň v Uzbekistane. Vyplýva to z dohody podpísanej v pondelok počas návštevy ruského prezidenta Vladimira Putina v Taškente. Informuje o tom správa z agentúry AP. Uzbecký prezident Šavkat Mirzijojev po rokovaniach s Putinom označil tento energetický projekt za "životne dôležitý". Uzbekistan má podľa neho vlastné veľké zásoby uránu.

6:15 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok pricestuje do Belgicka, aby podpísal bilaterálnu bezpečnostnú dohodu. V noci na utorok to oznámila kancelária belgického premiéra Alexandra De Crooa. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Nad mestom Balašicha v Moskovskej oblasti zneškodnili dron

Podľa iných zdrojov sa obyvatelia domu síce stihli včas evakuovať, ale jedna osoba utrpela zranenia. Úrady túto informáciu zatiaľ nepotvrdili. Vorobiov v mene oblastnej administrácie prisľúbil pomoc pri oprave domu, ktorý má - podľa fotografií zverejnených na sieti Telegram - poškodenú pomerne veľkú časť strechy.

Mesto Balašicha sa nachádza na východe metropolitnej oblasti Moskvy, od ktorej centra ju delí asi 25 kilometrov. Zo statusov na sociálnych sieťach vyplýva, že prílet dronu, ako aj výbuchy, ktoré sprevádzali jeho zneškodnenie, vyvolali u časti obyvateľov mesta paniku.

Štátna tlačová agentúra TASS bez bližšieho spresnenia v pondelok večer s odvolaním sa na letecké služby informovala, že na moskovských letiskách boli zmenené štartovacie a pristávacie trasy lietadiel.

O vojenských inštruktoroch z Francúzska sa stále rokuje

Ukrajinské ministerstvo obrany v pondelok večer objasnilo vyhlásenie hlavného veliteľa ozbrojených síl Oleksandra Syrského, že francúzski vojenskí inštruktori čoskoro dorazia na Ukrajinu. Podľa Kyjeva sa o tejto záležitosti s Parížom a ďalšími spojencami stále rokuje, informovala agentúra AFP.

Syrskyj v statuse na platforme Telegram oznámil, že podpísal dokumenty, ktoré umožnia, aby francúzski vojenskí inštruktori čoskoro pricestovali na Ukrajinu a oboznámili sa s tamojšími výcvikovými centrami. Toto vyhlásenie učinil po videorozhovore s francúzskym ministrom obrany Sébastienom Lecornuom, ktorého sa zúčastnil aj ukrajinský minister obrany Rustem Umerov.

"Zatiaľ o tom stále rokujeme s Francúzskom a ďalšími krajinami," spresnilo vo svojom neskoršom vyhlásení ukrajinské ministerstvo obrany s tým, že už sa však začalo pracovať na predmetných dokumentoch, aby sa nestrácal čas, keď sa príjme finálne rozhodnutie o záležitosti inštruktorov.

Kyjev o projekt prejavil záujem už vo februári

Syrskyj bližšie podrobnosti neuviedol, ale vyjadril nádej, že odhodlanie Francúzska povzbudí ďalších partnerov Ukrajiny, aby sa pridali k tomuto projektu, ktorý označil za ambiciózny. Podľa rezortu obrany Kyjev prejavil o tento projekt o možnom prijatí inštruktorov zo zahraničia záujem ešte vo februári.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára prvýkrát naznačil, že v otázke vyslania európskych vojakov na Ukrajinu sa nedá nič vylúčiť. Ako jednu z možností ich zapojenia sa uviedol pomoc pri výcviku ukrajinských vojakov na území Ukrajiny.

Francúzske ministerstvo obrany v pondelok pre agentúru Reuters zopakovalo, že výcvik Ukrajincov na ukrajinskom území je jednou zo záležitostí, o ktorých sa rokuje od parížskej konferencie o posilnení podpory Ukrajiny z 26. februára, pričom predovšetkým má ísť o porozumenie toho, aké sú potreby ukrajinských vojakov.

Viac o téme: VojnaBojeútok RuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu