Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Európska únia sa pripravuje na novú sezónu lesných požiarov: Posilňuje hasičskú flotilu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: X/viarifnote)

BRUSEL - Európska únia sa pripravuje na blížiacu sa sezónu lesných požiarov a podniká kroky na posilnenie úsilia v boji proti nim, a to predbežným umiestnením hasičov a dotváraním flotily hasičských lietadiel. Na utorňajšiu správu Európskej komisie (EK) upozornil spravodajca TASR.

Komisia spresnila, že 556 hasičov z 12 krajín bude cez leto strategicky rozmiestnených na kľúčových miestach v Európe - vo Francúzsku, Grécku, Portugalsku a Španielsku. Budú pripravení pomôcť miestnym hasičským zborom.

archívne video

Na Dunaji pri Nábreží armádneho generála Ludvíka Svobodu zhorelo plavidlo prerobené na podnik (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Toto proaktívne opatrenie zvyšuje pripravenosť Únie bojovať proti lesným požiarom a zmierňovať ich ničivý vplyv na životy, domácnosti a životné prostredie a je tiež prejavom solidarity EÚ pri riešení takýchto kríz. Exekutíva EÚ na toto leto zostavila aj flotilu hasičských lietadiel v rámci zásob rescEU, ktorá pozostáva z 28 lietadiel a štyroch vrtuľníkov rozmiestnených v desiatich členských štátoch.

Tohoročná flotila bude zahŕňať

Tohoročná flotila bude zahŕňať: štyri obojživelné lietadlá, dve ľahké lietadlá a jeden vrtuľník z Grécka; dve obojživelné lietadlá z Chorvátska; dve veľké obojživelné lietadlá a dve ľahké lietadlá z Talianska; dve obojživelné lietadlá zo Španielska; štyri obojživelné lietadlá a jeden vrtuľník z Francúzska; štyri ľahké lietadlá zo Švédska; dve ľahké lietadlá z Portugalska; dva vrtuľníky z Česka; dve ľahké lietadlá z Cypru a dve ľahké lietadlá z Nemecka.

Komisia vyčlenila celkovo 600 miliónov eur na uľahčenie získania 12 nových hasičských lietadiel v budúcnosti, ktoré budú rozdelené medzi šesť členských štátov EÚ. Okrem toho Únia chce v budúcnosti financovať aj niekoľko vrtuľníkov na posilnenie už existujúcej hasičskej flotily.

EÚ zabezpečuje koordinovaný prístup k prevencii

EÚ zabezpečuje koordinovaný prístup k prevencii, príprave a reakcii na lesné požiare, vždy keď požiare presiahnu vnútroštátne zásahové kapacity. Zasiahnutá krajina môže požiadať o pomoc prostredníctvom mechanizmu v oblasti civilnej ochrany EÚ. Následne Koordinačné centrum EÚ pre reakcie na núdzové situácie (ERCC) koordinuje a financuje pomoc poskytovanú členskými štátmi EÚ a desiatimi účastníckymi štátmi - Albánskom, Bosnou a Hercegovinou, Čiernou Horou, Islandom, Moldavskom, Nórskom, Severným Macedónskom, Srbskom, Tureckom a Ukrajinou.

Koordinačné centrum reakcie na núdzové situácie monitoruje vývoj lesných požiarov s podporou systémov včasného varovania, ako je Európsky informačný systém o lesných požiaroch, zatiaľ čo služba núdzového satelitného mapovania EÚ Copernicus dopĺňa operácie o podrobné informácie z vesmíru.

Viac o téme: HasičiEurópska úniaLesné požiareFlotilu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu