Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Putin sa oficiálne stal víťazom prezidentských volieb v Rusku: Získal 87,28 percenta hlasov

Ruský prezident Vladimir Putin Zobraziť galériu (3)
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: TASR/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

MOSKVA - Víťazom ruských prezidentských volieb sa stal so ziskom 87,28 percenta súčasný prezident Vladimir Putin, oznámila podľa agentúry TASS po sčítaní všetkých hlasov ruská ústredná komisia. Putinove víťazstvo vo voľbách, v ktorých mu chýbala skutočná konkurencia, sa očakávalo. Západ už voľby odsúdil ako neslobodné. Európska únia poukázala na nelegitímnosť hlasovania v Rusko okupovaných častiach Ukrajiny a uviedla, že tieto výsledky neuzná.

archívne video

Europoslanec Vladimír Bilčík v Európskom parlamente po rozprave o zatykači na Vladmira Putina a deportáciách ukrajinských detí do Ruska (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Na druhom mieste vo voľbách podľa ústrednej komisie skončil kandidát Komunistickej strany Ruskej federácie Nikolaj Charitonov so ziskom 4,31 percenta. Vladislav Davankov, ktorý kandidoval za stranu Noví ľudia, získal 3,85 percenta hlasov a líder nacionalistickej Liberálnodemokratickej strany Ruska Leonid Sluckij 3,2 percenta.

Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin
Zobraziť galériu (3)
Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/AP/Kremlin Pool Photo/Valeriy Sharifulin)

Funkciou Putinových protikandidátov však bolo podľa niektorých médií vrátane agentúry AP iba vytvoriť zdanie konkurencie. Niektorí ruskí opoziční predstavitelia však pred hlasovaním podporili Davankova, ktorý neskôr zvíťazil vo viacerých mestách mimo Ruska, kde mali možnosť hlasovať ruskí emigranti.

Diplomacia Európskej únie dnes upozornila, že považuje za neplatné výsledky hlasovania na Ruskom okupovaných územiach Ukrajiny a že Moskva za vypísanie volieb v týchto oblastiach ponesie následky. Aj v Rusku samotnom podľa EÚ voľby sprevádzalo porušovanie občianskych a politických práv. Na voľby podľa Bruselu vrhá tieň aj nedávne úmrtie opozičného predstaviteľa Alexeja Navaľného vo väzenskom zariadení za polárnym kruhom. V podobnom duchu hlasovania odsúdili tiež viaceré krajiny vrátane Ukrajiny, USA, Francúzska alebo Poľska a Česka.

Český minister Lipavský: Ruské voľby sú rozprávka s Putinom v hlavnej úlohe

Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský v pondelok vyhlásil, že v nedeľu skončené ruské prezidentské "voľby" sú rozprávkou s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v hlavnej úlohe. Lipavský to povedal novinárom na Rade Európskej únie pre zahraničné veci v Bruseli."Tá volebná fraška prebehla na ilegálne anektovaných územiach Ukrajiny. A to nemá jednoducho žiadnu legitimitu. (Je to) ruská rozprávka o voľbách v hlavnej úlohe s Vladimirom Putinom. V Rusku prebehla už niekoľkokrát a ten výsledok nikoho neprekvapil," uviedol Lipavský.

Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský
Zobraziť galériu (3)
Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon, Pool)

Šéf českej diplomacie takto reagoval na trojdňové ruské prezidentské "voľby", ktoré sa skončili v nedeľu a výrazne v nich zvíťazil šéf Kremľa Putin. Podľa údajov štátnej tlačovej agentúry TASS získal 87,32 percenta hlasov voličov.Lipavský sa vyjadril aj k sankciám súvisiacim so smrťou ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného, ktorý zomrel v polovici februára v ruskej trestaneckej kolónii za polárnym kruhom."Určite budeme podporovať, aby na ľudskoprávne režimy boli zaradené aj osoby, ktoré mali podiel na smrti Alexeja Navaľného. (...) Česko je v tomto úplne jednoznačné," povedal minister. Zatiaľ neuviedol, akú podobu by sankcie mali mať. Západ obviňuje zo smrti Navaľného práve Putina.

Navaľnyj ovplyvnil prezidentské voľby aj po smrti. Vdova Julija Navaľná vyzvala obyvateľov Ruska, aby v posledný deň prezidentských volieb 17. marca o 12.00 h, v každom z 11 časových pásiem krajiny, prišli všetci naraz do volebných miestností prejaviť nesúhlas s režimom prezidenta Putina. V súvislosti s týmto protestom nazvanom "Napoludnie proti Putinovi" boli v Rusku zatknuté desiatky ľudí.Lipavský tiež podľa portálu Novinky.cz informoval, že Česko podporuje sankcie na dovoz ruského obilia.

 

Viac o téme: VoľbyRuskoVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu