Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Na západnom Slovensku treba počítať so silnejším vetrom: Predstavuje potenciálne nebezpečenstvo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Na západnom Slovensku treba v utorok počítať so silnejším vetrom. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy prvého stupňa. Informuje o tom na svojom webe.

Na západnom Slovensku treba
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: shmu.sk)

Výstrahy platia pre celý Bratislavský a Trnavský kraj, takmer celý Nitriansky kraj a okres Myjava. Miestami tam môže vietor dosiahnuť v nárazoch rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu (km/h), v priemere 45 km/h. "Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity," pripomínajú meteorológovia.

archívne video

V Ružinove fúka silný vietor a sneží (Zdroj: TASR/ Martina Kriková)

Vo viacerých severných okresoch platia naďalej výstrahy prvého stupňa pred dažďom. Pri búrkach môže spadnúť 35 až 45 milimetrov zrážok. Na severe platia naďalej aj výstrahy prvého stupňa pred vetrom na horách. Na hrebeňoch nad cca 1700 m n. m. sa očakáva vietor, ktorý môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 110 až 135 km/h, v priemere 70 až 85 km/h), čo je víchrica.

SHMÚ zároveň vydal hydrologické výstrahy. Platia pre okresy Žilina - sever, Martin, Turčianske Teplice, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Žilina - Rajčanka, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín, Brezno a Gelnica. Dôvodom môžu byť povodne z trvalého dažďa, v prípade okresu Brezno povodeň z topiaceho sa snehu a dažďa.

Na západnom Slovensku treba
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: shmu.sk)

Zvýšili výstrahy pred vetrom na horách

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) zvýšil výstrahy pred vetrom na horách. Týka sa to okresov Tvrdošín, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad, Banská Bystrica a Brezno. Platia pre ne výstrahy druhého stupňa. Informuje o tom na svojom webe. 

Na hrebeňoch Tatier a Nízkych Tatier očakávajú meteorológovia vietor, ktorý môže dosiahnuť v nárazoch 135 až 160 kilometrov za hodinu (km/h), v priemere 90 až 105 km/h, čo je silná až mohutná víchrica. "Rýchlosť vetra predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity," pripomína SHMÚ s tým, že sa to týka napríklad pešej turistiky či horolezectva. 

So silnejším vetrom treba počítať aj v okresoch Námestovo, Žilina, Dolný Kubín a Martin, pre ktoré platia výstrahy prvého stupňa. V severnejších okresoch platia tiež výstrahy pred dažďom, na západnom Slovensku si treba dávať pozor na silnejší vietor.

Na západnom Slovensku treba
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: shmu.sk)

Viac o téme: VietorNebezpečenstvoVýstrahaSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu