Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Hamas tvrdí, že izraelská armáda sa stiahla z nemocnice v Gaze: Nemocnicu v al-Aksá zasiahol izraelský nálet

Pásmo Gazy počas vojny medzi Izraelom a Hamasom
Pásmo Gazy počas vojny medzi Izraelom a Hamasom (Zdroj: SITA/AP/Ariel Schalit)

GAZA - Izraelská armáda po takmer dvoch týždňoch stiahla tanky a ďalšiu techniku z komplexu nemocnica Šifá, najväčšieho zdravotníckeho zariadenia v Gaze. Oznámilo to v pondelok tamojšie ministerstvo zdravotníctva ovládané palestínskym militantným hnutím Hamas s tým, že v komplexe sa našli desiatky tiel. Uviedla to agentúra AFP.

"V nemocničnom komplexe Šifá a jeho okolí sa našli desiatky tiel, niektoré z nich v rozklade," uviedlo vo vyhlásení ministerstvo zdravotníctva. Tvrdí tiež, že izraelskí vojaci budovy pred odchodom podpálili a úplne ich vyradili z prevádzky. Rozsah škôd vo vnútri komplexu a okolitých budov je podľa neho „veľmi veľký".

archívne video

Teroristi z Hamasu poskytli dôkazy o zneužívaní najväčšej nemocnice v Gaze (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Izraelská armáda v pondelok potvrdila ukončenie svojej dvojtýždňovej operácie v okolí nemocnice a stiahnutie svojich vojakov. "Vojaci ukončili svoje presne stanovené operačné aktivity v oblasti nemocnice Šifá a opustili oblasť nemocnice," cituje izraelskú armádu agentúra AFP.

Novinár agentúry AFP informoval, že niekoľko budov bolo poškodených, pričom niektoré časti vykazujú škody spôsobené požiarom. Tamojší lekár agentúre AFP povedal, že sa podarilo nájsť viac ako 20 mŕtvych tiel, pričom niektoré prešla odchádzajúca vojenská technika.

Izraelská armáda stiahnutie z nemocnice nepotvrdila

Izraelská armáda svoje stiahnutie z nemocnice zatiaľ oficiálne nepotvrdila. Novinár agentúry AFP informoval, že niekoľko budov bolo poškodených, pričom niektoré časti vykazujú škody spôsobené požiarom. Tamojší lekár agentúre AFP povedal, že sa podarilo nájsť viac ako 20 mŕtvych tiel, pričom niektoré prešla odchádzajúca vojenská technika.

Izrael začal operáciu v nemocnici 18. marca. Jej cieľom boli militanti Hamasu, ktorí sa tam mali skrývať a plánovať svoje akcie. Hamas však poprel, že operuje z nemocnice Šifá alebo iných zdravotníckych zariadení v Pásme Gazy. V Pásme Gazy prebieha od vlaňajšieho októbra rozsiahla ofenzíva Izraela proti militantom z Hamasu vyvolaná krvavým útokom jeho kománd na juh židovského štátu so stovkami obetí.

Počas takmer šiestich mesiacov vojny bola zničená kľúčová infraštruktúra v Pásme Gazy vrátane nemocníc, škôl a domov, ako aj ciest, kanalizácie a elektrickej rozvodnej siete. Viac ako 80 percent z 2,3 milióna tamojších obyvateľov bolo vysídlených. Väčšina z nich trpí v dôsledku nedostatku pomoci hladom.

Izraelský nálet zasiahol nemocnicu al-Aksá v Pásme Gazy

Štyroch mŕtvych a 17 zranených si vyžiadal nedeľňajší izraelský nálet na nemocnicu al-Aksá v meste Dajr al-Balah ležiacom v Pásme Gazy. Na sociálnej sieti X to podľa agentúry AFP uviedol šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Útok zasiahol stany na nádvorí nemocnice, kam sa uchýlili ľudia vysídlení zo severu Pásma Gazy v nádeji, že v blízkosti zdravotníckeho zariadenia budú v bezpečí pred izraelskými útokmi.
Svedkami útoku bolo aj niekoľko novinárov vrátane reportéra agentúry Associated Press.

V tom čase sa tam nachádzal aj tím WHO, nikomu z jeho členov sa nič nestalo. Šéf WHO po útoku znovu vyzval na ochranu pacientov, zdravotníkov a humanitárnych pracovníkov počas konfliktu v Pásme Gazy, ako aj na zastavenie útokov na nemocnice. "Musí sa rešpektovať medzinárodné humanitárne právo," zdôraznil.

Počas takmer šiestich mesiacov vojny bola zničená kľúčová infraštruktúra

V Pásme Gazy prebieha od vlaňajšieho októbra rozsiahla ofenzíva Izraela proti militantom z palestínskeho hnutia Hamas vyvolaná krvavým útokom jeho kománd na juh židovského štátu so stovkami obetí. Izraelská armáda opakovane tvrdí, že Hamas využíva nemocnice ako úkryty.

Počas takmer šiestich mesiacov vojny bola zničená kľúčová infraštruktúra v Pásme Gazy vrátane nemocníc, škôl a domov, ako aj ciest, kanalizácie a elektrickej rozvodnej siete. Viac ako 80 percent z 2,3 milióna tamojších obyvateľov bolo vysídlených. Väčšina z nich trpí v dôsledku nedostatku pomoci hladom.

Viac o téme: VojnaIzraelHamasPásmo GazyNemocnica ŠifáNemocnica al-Aksá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu