Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Poľsko odsúdilo nerešpektovanie medzinárodného humanitárneho práva v Gaze

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Ariel Schalit)

VARŠAVA - Poľské ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo v utorok "najhlbšiu sústrasť" rodine poľského dobrovoľníka zabitého pri izraelskom nálete v palestínskom Pásme Gazy a odsúdilo nerešpektovanie medzinárodného humanitárneho práva v oblasti. Informuje televízia Sky News.

Dobrovoľník, ktorého meno zatiaľ nezverejnili, pracoval pre neziskovú organizáciu World Central Kitchen (WCK) doručujúcu potraviny obyvateľom v Pásme Gazy. Ľudia sa tam ocitli na pokraji hladomoru.

archívne video

Fico kritizuje Európsku radu, že nemá postoj k situácii v Pásme Gazy (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Pri nálete bolo zabitých ďalších šesť humanitárnych pracovníkov organizácie World Central Kitchen vrátane Brita či Austrálčanky. "Vyjadrujeme najhlbšiu sústrasť rodine dobrovoľníka, ktorý doručoval humanitárnu pomoc palestínskym obyvateľom v Pásme Gazy. Poľsko odsudzuje nerešpektovanie medzinárodného humanitárneho práva a ochrany civilistov vrátane humanitárnych pracovníkov," napísalo poľské ministerstvo zahraničných vecí na sociálnej sieti.

Iránsky prezident Raisí odsúdil útok na konzulát v Damasku a prisľúbil reakciu

Iránsky prezident Ebráhím Raísí v utorok odsúdil pondelňajší útok na iránsky konzulát v sýrskom hlavnom meste Damask, z ktorého obviňujú Izrael. Tento "zbabelý trestný čin" podľa jeho slov nezostane bez odozvy, informuje agentúra AP a AFP.

Iránska Najvyššia rada národnej bezpečnosti, ktorá je kľúčovým rozhodovacím orgánom krajiny, sa zišla v pondelok neskoro večer a rozhodla o "požadovanej" reakcii na útok. Zasadnutiu predsedal aj prezident Raísí, uvádza správa zo zasadnutia.

Izrael sa opakovane zameral na vojenských predstaviteľov Iránu, ktorý podporuje militantné skupiny bojujúce proti Izraelu, píše AP. Pondelkový úder v Damasku, ktorý si vyžiadal najmenej sedem obetí vrátane dvoch iránskych generálov, podľa AP signalizuje stupňovanie konfliktu, pretože zasiahol iránsku diplomatickú misiu.

Nie je jasné, či bude Irán reagovať sám a riskovať nebezpečnú konfrontáciu s Izraelom a jeho spojencom Spojenými štátmi, alebo sa bude naďalej spoliehať na svojich zástupcov vrátane libanonského hnutia Hizballáh a jemenských povstalcov húsíov, komentuje AP. Iránske Revolučné gardy uviedli, že v Damasku o život prišiel aj  brigádny generál Mohammad Rezá Záhedi, jeden z veliteľov jednotiek Kuds, ktoré majú v Revolučných gardách na starosti zahraničné operácie. Zahynul aj jeho zástupca, brigádny generál Mohammad Hádí Hádží Rahímí. Izrael sa k pondelňajšiemu útoku odmietol vyjadriť.

Od októbrového vypuknutia vojny medzi palestínskym hnutím Hamas a Izraelom v Pásme Gazy dochádza k prakticky každodennému ostreľovaniu aj na izraelsko-libanonskej hranici. Izraelská armáda tam podniká odvetné údery proti militantom Hizballáhu, ktorí opakovane ostreľujú pohraničie na severe Izraela.

Poľsko žiada Izrael o vysvetlenie

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski v utorok požiadal izraelského veľvyslanca vo Varšave o "naliehavé vysvetlenie" v súvislosti so zabitým poľským dobrovoľníkom v Pásme Gazy, informuje agentúra Reuters.

"Ubezpečil ma, že Poľsko čoskoro dostane výsledky vyšetrovania tejto tragédie," uviedol Sikorski na sociálnej sieti X. Takisto vyjadril sústrasť rodine odvážneho poľského dobrovoľníka i v spojitosti so všetkými obeťami z radov civilistov v Pásme Gazy.                  

Zabitý Poliak pracoval pre neziskovú organizáciu World Central Kitchen (WCK) doručujúcu potraviny obyvateľom v Pásme Gazy. Tá v utorok potvrdila úmrtie siedmich svojich pracovníkov pri leteckom útoku Izraela a dodala, že išlo o osoby z Austrálie, Poľska, Spojeného kráľovstva, jedného pracovníka s dvojakým občianstvom Kanady a USA a Palestínčana.

Izraelská armáda uviedla, že na najvyššej úrovni dôkladne preveruje okolnosti tohto podľa nej tragického incidentu. Uviedla, že vyvinula veľké úsilie, aby umožnila bezpečné doručenie humanitárnej pomoci. Útok už odsúdili viaceré krajiny a vysokopostavení politici vrátane USA, Číny, Španielska či Vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josepa Borrella.

Viac o téme: PrávoPoľskoIránIzraelGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu