Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Situácia s Izraelom sa stupňuje! Zakážu vysielanie: Pre Biely dom sú tieto kroky znepokojujúce

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Omar Sanadiki)

WASHINGTON - Biely dom v pondelok uviedol, že ho znepokojujú kroky Izraela zamerané na zákaz vysielania katarskej spravodajskej televízie al-Džazíra v krajine. Bude tiež žiadať viac informácií po správach o nájdení tiel v nemocnici v Gaze, z ktorej sa siahli izraelskí vojaci. Informuje agentúra AFP.

Izraelský parlament schválil v pondelok zákon, ktorý vláde umožňuje zakázať vysielanie, ako aj zatvoriť pracoviská zahraničných staníc, ak ich posúdia ako škodlivé pre národnú bezpečnosť. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ktorý označil al-Džazíru za "teroristický kanál", následne oznámil, že zákon voči nej okamžite uplatnia.

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

"Ak je to pravda, takýto krok je znepokojujúci," povedala hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierrová. So znepokojením podľa nej prijali vo Washingtone aj správy z Pásma Gazy. Izraelská armáda v pondelok potvrdila, že po takmer dvoch týždňoch stiahla tanky a ďalšiu techniku z komplexu nemocnica Šifá v meste Gaza, najväčšieho zdravotníckeho zariadenia v Pásme Gazy.

Ministerstvo zdravotníctva v Pásme Gazy ovládanom hnutím Hamas, s ktorým je Izrael vo vojne, následne uviedlo, že v nemocnici a okolí našli "desiatky tiel, niektoré z nich v rozklade". Lekári a civilisti v poškodenom komplexe pre AFP povedali, že nájdených bolo najmenej 20 tiel, pričom niektoré zrejme prešli vojenské vozidlá. "Je to hlboko znepokojujúce, ak je to pravda, obrátime sa na izraelskú vládu, aby sme získali viac informácií," povedala Jean-Pierrová novinárom.

Al-Džazíra sa pripája tiež

Spravodajská televízia al-Džazíra odsúdila v pondelok kroky Izraela, ktorými jej chce zakázať vysielanie na svojom území. Informuje agentúra AFP. Katarská Al-Džazíra tvrdí, že "najnovšie opatrenie je súčasťou série systematických útokov", ktorými ju chce Izrael umlčať. Medzi takéto kroky zahrnula zabitie jedného zo svojich novinárov v Gaze, ku ktorému údajne došlo ešte pred bezprecedentnými útokmi palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra a následnými odvetnými údermi Izraela. Televízia neskôr informovala aj o smrti ďalších dvoch svojich spravodajcov v Pásme Gazy či bombardovaní svojej kancelárie v tejto palestínskej enkláve.

Izrael naopak v januári vyhlásil, že novinár al-Džazíry a reportér na voľnej nohe, ktorí boli zabití pri nálete v Pásme Gazy, boli "teroristickými agentmi". Vo februári zase uviedol, že ďalší novinár tejto televízie, zranený pri inom útoku, je zástupcom veliteľa jednej z jednotiek hnutia Hamas. "Izraelský premiér Benjamin Netanjahu spustil zúrivú (stupňujúcu sa) kampaň proti Al-Džazíre a obvinil ju z narúšania bezpečnosti Izraela, aktívnej účasti na útoku zo 7. októbra a podnecovania proti izraelským vojakom," uviedla televízia. 

"Al-Džazíra takéto vyhlásenia odsudzuje a považuje ich len za nebezpečnú absurdnú lož," dodala televízia s tým, že útoky proti nej sú vedené "hanebným spôsobom". Netanjahu ich zároveň podľa nej nedokáže nijako ospravedlniť a prichádza len s ďalšími lžami. 

Televízia však uviedla aj to, že takéto hanlivé výroky a obvinenia, ju od vysielania a pokračovania v "profesionálnom spravodajstve" neodradia. Zároveň informovala, že Natanjahua bude brať na zodpovednosť "za bezpečnosť svojich zamestnancov". Spojené štáty v pondelok reagovali so znepokojením na prijatie predmetného zákona, ktorý Izraelu umožní zakázať vysielanie Al-Džazíra a iných zahraničných staníc, ak ich posúdi ako škodlivé pre národnú bezpečnosť. 

Hizballáh hrozí Izraelu odplatou za útok na iránsky konzulát v Damasku

Libanonské proiránske militantné hnutie Hizballáh pohrozilo v utorok Izraelu "odplatou" za zabitie dvoch generálov iránskych Revolučných gárd, čoho sa mal dopustiť pri pondelkovom útoku na iránsky konzulát v sýrskej metropole Damask. Informuje správa agentúry AFP.

"Tento zločin sa nezaobíde bez toho, aby nepriateľ dostal trest a odplatu," ohlásil Hizballáh. Iránske Revolučné gardy v pondelok oznámili, že pri zmienenom útoku prišli o dvoch brigádnych generálov, a to Mohammada Rezú Záhediho a jeho zástupcu Mohammada Hádího Hádžího Rahímího, ako aj ďalších piatich dôstojníkov.

Záhedi bol jedným z veliteľov jednotiek Kuds, ktoré majú v Revolučných gardách na starosti zahraničné operácie, pričom pôsobil v Libanone, Sýrii aj na palestínskych územiach. Podľa vyhlásenia Hizballáhu bol "jedným z prvých, ktorí pomáhali, obetovali sa a vytrvali mnoho rokov" v práci pre toto "hnutie odporu" v Libanone. 

Izrael sa k pondelňajšiemu útoku odmietol vyjadriť, čo pri podobných incidentoch ani nemá vo zvyku. Teherán útok ostro odsúdil, obvinil z neho "sionistický režim" a pohrozil odvetnou reakciou. Zároveň vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby na útok reagovalo. Útok medzičasom odsúdila aj Moskva, ktorá z neho taktiež obvinila Izrael.

Od októbrového vypuknutia vojny medzi palestínskym militantným hnutím Hamas a Izraelom v Pásme Gazy dochádza k prakticky každodennému ostreľovaniu aj izraelsko-libanonskej hranici. Izraelská armáda tam podniká odvetné údery proti militantom Hizballáhu, ktorí opakovane ostreľujú pohraničie na severe Izraela. V dôsledku týchto útokov museli svoje domovy na oboch stranách hranice opustiť už desaťtisíce ľudí. Situácia na izraelsko-libanonských hraniciach vyvoláva obavy z rozšírenia konfliktu v Gaze aj do tejto oblasti.

Izrael zohľadní námietky USA k plánovanej ofenzíve v Rafahu

Izrael v pondelok súhlasil s tým, že zohľadní obavy Spojených štátov týkajúce sa jeho plánovanej ofenzívy v meste Rafah v Pásme Gazy, v ktorom sa pred bojmi v palestínskej enkláve ukrýva vyše milión civilistov. Oznámil to Biely dom po zhruba dvojhodinových videorozhovoroch oboch strán, informuje agentúra AFP.

Na rozhovoroch sa zúčastnili minister zahraničných vecí USA Antony Blinken a poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan, ako aj izraelský minister pre strategické záležitosti Ron Dermer a tamojší poradca pre národnú bezpečnosť Cachi Hanegbi.

"Americká strana vyjadrila svoje obavy z rôznych postupov v Rafahu. Izraelská strana súhlasila, že tieto obavy zohľadní a vo veci bude viesť ďalšie rokovania," uviedol Biely dom. Zmienené nadväzujúce rokovania by sa mali uskutočniť už na budúci týždeň a zahŕňať aj osobné rozhovory.

Izraelská delegácia mala pôvodne už minulý týždeň vycestovať do Izraela, aby tam s americkými predstaviteľmi rokovala o tvojej plánovanej ofenzíve v Rafahu. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu však cestu zrušil po tom, ako Bezpečnostná rada OSN schválila 25. marca vôbec prvýkrát rezolúciu vyzývajúcu na prímerie v Gaze. To sa podarilo vďaka tomu, že USA sa zdržali hlasovania a rezolúciu nevetovali, ako doposiaľ mali vo zvyku. 

Hovorkyňa amerického ministerstva obrany Sabrina Singhová  novinárom povedala, že zámer pondelkových rokovaní sa zhodoval s cieľom zrušenej návštevy izraelskej delegácie. Išlo podľa jej slov o to, "pochopiť, aké sú ich plány pre akýkoľvek typ operácie v Rafahu ... ako sa budú pohybovať" na takomto mieste, kde je koncentrovaných vyše milión ľudí. 

Iránske Revolučné gardy tvrdia, že pri útoku Izraela v Sýrii zahynuli 2 generáli

Iránske Revolučné gardy oznámili, že pri pondelňajšom izraelskom útoku na iránsky konzulát v sýrskej metropole Damask zahynuli dvaja ich generáli a päť dôstojníkov. Informuje agentúra AFP a DPA.

O život podľa nich prišiel brigádny generál Mohammad Rezá Záhedi, jeden z veliteľov jednotiek Kuds, ktoré majú v Revolučných gardách na starosti zahraničné operácie, a tiež jeho zástupca a taktiež brigádny generál Mohammad Hádí Hádží Rahímí. Monitorovacia skupina Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) medzičasom zvýšila na 11 celkový počet obetí tohto útoku. Obeťami sú podľa nej výhradne bojovníci a žiaden civilista, pričom je medzi nimi osem Iráncov, dvaja Sýrčania a jeden Libanončan. Izrael sa priznáva k takýmto útokom len zriedka, pričom k tomu pondelňajšiemu sa nevyjadril.

Budova iránskeho konzulátu v Damasku bola podľa agentúry AP pri útoku zrovnaná so zemou. Teherán útok ostro odsúdil, obvinil z neho "sionistický režim" a pohrozil odvetnou reakciou. Medzinárodné spoločenstvo zároveň vyzval, aby na útok reagovalo. Útok medzičasom odsúdila aj Moskva, ktorá z neho taktiež obvinila Izrael. DPA uvádza, že v iránskej metropole Teherán sa večer zišli na spontánnom proteste stovky stúpencov vlády. Požadovali pomstu za zabitie generálov a skandovali heslá ako "Smrť Izraelu" a "Smrť Amerike".

Viac o téme: PomocVojnaUSAIzraelGaza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu