Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Irán vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby reagovalo na útok Izraela v Sýrii

(Zdroj: SITA/AP Photo/Omar Sanadiki)

TEHERÁN/DAMASK – Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján vyzval v pondelok medzinárodné spoločenstvo, aby konalo po izraelskom útoku na iránsky konzulát v Damasku. Medzi obeťami je podľa Teheránu generál iránskych Revolučných gárd. Informujú o tom agentúry AFP a DPA.

Amír Abdollahján v telefonáte so sýrskym rezortným kolegom Fajsalom Makdádom "obvinil z dôsledkov tohto činu sionistický režim a zdôraznil potrebu vážnej reakcie medzinárodného spoločenstva na takéto zločinecké konanie". Citovalo ho iránske ministerstvo zahraničných vecí. Iránska štátna televízia predtým informovala, že útok Izraela zničil budovu susediacu s iránskym veľvyslanectvom v sýrskom hlavnom meste, ktorá slúžila ako konzulát islamskej republiky.

O život podľa iránskych médií prišiel brigádny generál Mohammad Rezá Záhedi, jeden z veliteľov jednotiek Kuds, ktoré majú v Revolučných gardách na starosti zahraničné operácie. Monitorovacia skupina Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) oznámila, že na základe predbežných informácií môže potvrdiť smrť "vysokopostaveného lídra" jednotiek Kuds, ktorý mal na starosti aktivity v Sýrii a Libanone. Podľa SOHR zahynuli tiež dvaja iránski poradcovia a piati príslušníci Revolučných gárd. Iránsky veľvyslanec v Sýrii Hosejn Akbarí pre štátnu televíziu spred zničenej budovy povedal, že pri útoku zomrelo najmenej päť ľudí. Bez uvedenia zdroja dodal, že útok vykonali stíhačky F-35.

Viac o téme: útok IránSýriaIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu