Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Biden v Bielom dome prijal Giorgiu Meloniovú, ocenil jej podporu Ukrajine

Joe Biden
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Spojené štáty ocenili taliansku premiérku Giorgiu Meloniovú za jej neochvejnú podporu, ktorú preukázala Ukrajine od začiatku ruskej vojenskej invázie, informujeme v sobotu podľa agentúry ANSA.

Meloniová sa v piatok v Bielom dome stretla s americkým prezidentom Joeom Bidenom. "Chcem sa vám poďakovať za neochvejnú podporu Talianska pre Ukrajinu," uviedol Biden. Zároveň zavtipkoval, že v čase príchodu Meloniovej si pustil skladbu "Georgia on My Mind" od Raya Charlesa. Meloniová s prezidentom USA diskutovali o hlavných globálnych výzvach i tom, ako koordinovať reakciu spojencov. Taliansko je v súčasnosti predsedníckou krajinou skupiny G7, pripomína ANSA.

Špeciálna pozornosť africkému kontinentu

Talianska premiérka, ktorá navštívila Biely dom aj v júli minulého roka, uviedla, že kríza na Blízkom východe je dôvodom na "najväčšie znepokojenie" a zároveň zdôraznila potrebu "spolupráce na konkrétnych krokoch zaručujúcich dvojštátnu perspektívu", ktorá je podľa je jediným "dlhodobo udržateľným riešením". Meloniová tiež navrhla vytvorenie "globálnej aliancie proti obchodníkom s ľuďmi" v rámci úsilia zastaviť prílev nelegálnych migrantov. V súvislosti s úlohou Talianska v Stredomorí bude G7 venovať špeciálnu pozornosť africkému kontinentu, citoval taliansku premiérku jej úrad.

Meloniová odcestovala do Toronta

"Potrebujeme podporiť rozvoj Afriky na rovnocennom základe a skoncovať s nelegálnou migráciou bojom proti obchodovaniu s ľuďmi. Obchodovanie s ľuďmi sa globálne stalo zločinom, ktorý sa finančne najviac vypláca, a už to dlhšie nemôžeme akceptovať," dodala. Meloniová po schôdzke s Bidenom odcestovala do kanadskej metropoly Toronto, kde má naplánované stretnutie s tamojším premiérom Justinom Trudeauom.

Viac o téme: UkrajinaSpojené štáty americkéJoe BidenGiorgia Meloniová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu