Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

MIMORIADNY ONLINE Ukrajinského generála Zalužného vymenovali za veľvyslanca v Británii

Valerij Zalužnyj Zobraziť galériu (5)
Valerij Zalužnyj (Zdroj: TASR/AP/FILE)

KYJEV/MOSKVA - Ukrajinského generála Valerija Zalužného, ktorého vo februári odvolali z postu hlavného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny, vymenovali do funkcie ukrajinského veľvyslanca v Spojenom kráľovstve. Oznámilo to vo štvrtok ministerstvo zahraničných vecí v Kyjeve.Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 742

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 742 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:49 Spojené kráľovstvo prisľúbilo 416 miliónov dolárov na nákup 10 000 bezpilotných lietadiel pre Ukrajinu.

21:08 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívi v piatok Istanbul. Rokovať bude s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom o vojne s Ruskom a lodnej doprave v Čiernom mori, oznámila vo štvrtok kancelária tureckého prezidenta.

20:45 Británia dodá ukrajinským ozbrojeným silám, ktoré sa už vyše dva roky bránia ruskej agresii, viac než 10.000 dronov. Počas návštevy Kyjeva to vo štvrtok oznámil britský minister obrany Grant Shapps, informuje spravodajský server Politico.eu.

20:33 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj privítal vo štvrtok vstup Švédska do Severoatlantickej aliancie. Škandinávska krajina podľa jeho slov bude teraz lepšie chránená pred "ruským zlom".

"Dnes je dôležité poznamenať, že jedna ďalšia krajina v Európe sa stala viac chránenou pred ruským zlom," povedal ukrajinský prezident vo svojom večernom prejave. "V čase ruskej agresie... každý vidí, aké dôležité je udržiavať spojenectvá a partnerstvá," uviedol.

20:18 Guvernér oznamuje povinnú evakuáciu z okolia Kupianska.

19:45 Britský minister zahraničných vecí David Cameron podporuje dodávky zbraní dlhého dosahu na Ukrajinu. Takéto zbrane na základe skúseností Británie efektívne pomohli Ukrajine v boji proti nelegálnej agresii, povedal vo štvrtok v Berlíne po stretnutí so svojou nemeckou rezortnou partnerkou Annalenou Baerbockovou.

19:19 vajčiarsky parlament vo štvrtok tesnou väčšinou podporil kroky smerujúce k použitiu ruských štátnych aktív zmrazených vo Švajčiarsku na financovanie vojnových reparácií na Ukrajine.

18:50 Ukrajinského generála Valerija Zalužného, ktorého vo februári odvolali z postu hlavného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny, vymenovali do funkcie ukrajinského veľvyslanca v Spojenom kráľovstve. Oznámilo to vo štvrtok ministerstvo zahraničných vecí v Kyjeve."Dňa 7. marca 2024 schválil prezident Ukrajiny kandidatúru Valerija Zalužného na post mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Ukrajiny v Spojenom kráľovstve," uvádza sa vo vyhlásení ukrajinského rezortu diplomacie.

18:35 Pavel: Spojenci vyzbierali potrebné financie na nákup 800 000 nábojov pre Ukrajinu.

18:28 Nedá sa vylúčiť, že stredajší raketový útok ruských síl na ukrajinské mesto Odesa v čase, keď sa v ňom na neohlásenej návšteve nachádzali ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a grécky premiér Kyriakos Mitsotakis, cielil na oboch politikov. V rozhovore pre televíziu CNN to podľa štvrtkovej správy agentúry Reuters povedal zástupca vedúceho ukrajinskej prezidentskej kancelárie Ihor Žovkva.

17:33 "Macron je presvedčený o svojej línii strategickej porážky našej krajiny a naďalej zvyšuje úroveň priameho zapojenia Francúzska (do konfliktu)," uviedol vo štvrtok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.Macron nedávno vyvolal rozruch, keď hypoteticky nevylúčil vyslanie západných vojakov na Ukrajinu. Vyjadril sa tak po februárovej konferencii európskych lídrov v Paríži, pričom uviedol, že aj keď "nie je zhoda" na vyslaní západných pozemných vojakov na Ukrajinu, "nič sa nedá vylúčiť".

17:17 Český prezident Petr Pavel vo štvrtok počas návštevy Stredočeského kraja oznámil, že sa podarilo zhromaždiť dostatok financií na nákup delostreleckej munície pre Ukrajinu z krajín mimo Európy. Do českej iniciatívy v hľadaní prostriedkov na jej nákup sa podľa neho zapojilo 18 krajín."K dnešnému ránu sme zhromaždili celkovú čiastku na nákup všetkej munície, teda 800.000 kusov," potvrdil Pavel. Stalo sa tak po tom, ako svoj podiel na projekte vo štvrtok prisľúbilo aj Nórsko.

Petr Pavel odpovedá na otázky novinárov pri príchode do svojho volebného štábu v Prahe
Zobraziť galériu (5)
Petr Pavel odpovedá na otázky novinárov pri príchode do svojho volebného štábu v Prahe  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

16:52 Bezpilotné lietadlo neznámeho pôvodu narazilo vo štvrtok ráno do indukčnej vysokej pece v hutníckom podniku Severstaľ v západoruskom meste Čerepovec ležiacom vo Vologodskej oblasti. Informovalo o tom ruskojazyčné vysielanie BBC s odvolaním sa na oznámenie tamojšieho gubernátora Georgija Filimonova.

16:03 Ako sa Rusko valí okolo teraz okupovanej Avdiivky ďalej na západ, ukrajinskí vojaci brániaci Kupiansku sa pripravujú na obnovený veľký tlak.

15:41 Republikán Snemovne reprezentantov Brian Fitzpatrick môže začať zbierať podpisy už 8. marca, aby obišiel predsedu Snemovne reprezentantov Mikea Johnsona a vynútil hlasovanie o návrhu zákona o pomoci Ukrajine.

15:15 Ruský nálet na Toretsk v Doneckej oblasti zranil troch civilistov, informovala 7. marca Donecká oblastná prokuratúra.

14:24 Nórsko vyčlenilo 1,6 miliardy nórskych korún (153 miliónov dolárov) iniciatíve vedenej Českom na nákup veľmi potrebných delostreleckých granátov pre Ukrajinu, oznámila 7. marca nórska vláda.

14:01 Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) vo štvrtok oznámila, že jej agenti zastrelili bieloruského odporcu vojny, ktorý plánoval "teroristický čin" v mene Ukrajiny – chcel podľa nej vyhodiť do vzduchu kancelársku budovu. Informujú o tom tlačová agentúra AFP a portál britského denníka The Guardian.

13:45 Nórsko daruje 1,6 miliardy nórskych korún (približne 140 miliónov eur) na českú iniciatívu na nákup munície pre Ukrajinu z tretích krajín. Oznámil to vo štvrtok nórsky premiér Jonas Gahr Störe, informuje o tom agentúra Reuters.

13:20 V ruskom meste Kazaň horí vojenská škola, informovali vo štvrtok ruské štátne tlačové agentúry s odvolaním sa na miestne pohotovostné služby. Informuje o tom portál britského denníka The Guardian a agentúry Reuters.

12:50 Nórsko poskytne až 1,6 miliardy nórskych korún na českú iniciatívu na nákup munície pre Ukrajinu, ktorá sa bráni ruskej agresii. Podľa nórskeho listu Verdens Gang to dnes uviedol nórsky premiér Jonas Gahr Störe.

12:17 Ruské ministerstvo zahraničných vecí dnes predvolalo americkú veľvyslankyňu v Moskve Lynne Tracyovú a uvedomilo ju, že ruské úrady označili za nežiaduce tri americké vzdelávacie neziskové organizácie pôsobiace v Rusku. Veľvyslankyni tiež varovalo pred údajnými pokusmi o zasahovanie do ruských záležitostí alebo šírením dezinformácií v súvislosti s blížiacimi sa prezidentskými voľbami alebo ruským pôsobením na Ukrajine a pohrozilo možným vyhostením amerických diplomatov, vyplýva z oznámenia zverejneného na webe ruské ministerstvo zahraničia.

12:04 Indické veľvyslanectvo v Moskve potvrdilo smrť občana naverbovaného ruskou armádou. Urobilo tak niekoľko dní po tom, ako jeho príbuzný pre tlačovú agentúru AFP podľa jej štvrtkovej správy uviedol, že muža vyslali bojovať na Ukrajinu.

11:50 Spojenci Kyjeva zaistili takmer všetky finančné prostriedky potrebné pre českú iniciatívu, ktorej cieľom je nákup stoviek tisíc kusov delostreleckej munície pre Ukrajinu z krajín mimo Európskej únie. Napísala to agentúra Bloomberg s odvolaním sa na svoje nemenované zdroje. O pozitívnom vývoji hovoril v stredu tiež ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

11:49 Vysoké ceny ropy, obchádzanie sankcií a štátne investície poskytujú Rusku dostatok zdrojov, aby mohlo bojovať na Ukrajine ešte najmenej ďalšie dva roky s rovnakou intenzitou ako teraz. Podľa agentúry Reuters to dnes uviedli dve litovské spravodajské služby. Rusko začalo inváziu na Ukrajinu pred viac ako dvoma rokmi, Rusi podľa dostupných správ teraz na východe krajiny intenzívne útočia, v polovici februára po zrejme ťažkých stratách dobyli bojom zničené mesto Avdijivka.

11:47 Väčšina šéfov vlád a štátov a lídrov politických strán zastrešených Európskou ľudovou stranou (EPP) vo štvrtok na kongrese ľudovcov v Bukurešti vyjadrila podporu Ukrajine, ktorá už tretí rok čelí ruskej invázii. K týmto názorom sa vo svojom prejave pridala aj predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.

10:13 V stredu sa na ruskom Telegrame objavilo pozoruhodné svedectvo o taktike ukrajinských námorných dronov Magura V5. Zábery, ktoré urobili ruskí námorníci, ukazujú z ich pohľadu potopenie výsadkovej lode Cezar Kunikov pri pobreží Krymu vo februári. Informáciu priniesol portál idnes.cz.

8:30 Vysoké ceny ropy, obchádzanie sankcií a štátne investície poskytujú Rusku dostatok prostriedkov na to, aby boj na Ukrajine v súčasnej intenzite trval ešte najmenej dva ďalšie roky, uviedli vo štvrtok litovské spravodajské služby. Informuje o tom správa z tlačovej agentúry Reuters.

7:06 Gubernátor Brjanskej oblasti Alexander Bogomaz uviedol, že 7. marca boli nad regiónom zostrelené dva drony. Neboli hlásené žiadne obete ani škody. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

7:00 V čase, keď Ukrajina pripravuje protiofenzívu v roku 2024, by pokračujúce meškanie západnej bezpečnostnej pomoci mohlo oddialiť úsilie o opätovné získanie iniciatívy v celom divadle proti Rusku, zhodnotil Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej dennej správe zo 6. marca. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

Šanca na zapojenie Ruska do ďalšej vojny výrazne stúpa, myslí si ruský dôstojník

"Nemožno vylúčiť možnosť eskalácie konfliktu na Ukrajine - od rozšírenia účastníkov o 'zástupné sily' používané pre vojenskú konfrontáciu s Ruskom až po rozsiahlu vojnu v Európe," cituje Zarudnického ruská agentúra RIA. "Hlavným zdrojom vojenských hrozieb pre náš štát je protiruská politika Spojených štátov a ich spojencov, ktorí vedú nový typ hybridnej vojny s cieľom všemožne oslabiť Rusko, obmedziť jeho suverenitu a zničiť jeho územnú celistvosť," tvrdí v texte rovnako generálplukovník.

Spojené štáty sa podľa Zarudnického snažia Rusku uštedriť "strategickú porážku" v snahe udržať si svetovú hegemóniu. Rusko vojensky napadlo susednú Ukrajinu vo februári 2022, Moskva konflikt prezentuje ako špeciálnu vojenskú operáciu a obranu pred "kolektívnym Západom". Kyjev má podporu Európskej únie, USA aj ďalších spojencov. Vojna priniesla najhlbšiu krízu vzťahov medzi Ruskom a Západom od kubánskej raketovej krízy v roku 1962, píše agentúra Reuters.

Viac o téme: VojnaBojeútok RuskoUkrajinaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu