Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

ČESMAD požiada o kontrolu postupu Európskej komisie pri zmluve o nákladnej doprave s Ukrajinou

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/Aris Oikonomou, Pool Photo via AP)

BRATISLAVA - Združenie cestných dopravcov SR (ČESMAD Slovakia) sa pre postup Európskej komisie (EK) vo veci zmluvy o cestnej nákladnej doprave s Ukrajinou obráti na európske kontrolné orgány. ČESMAD to uviedol v súvislosti s tým, že EK podľa združenia utajila obsah návrhu na ďalšie predĺženie Dohody medzi Ukrajinou a EÚ o cestnej nákladnej doprave. V stredu o tom informoval hovorca ČESMAD Slovakia Roman Kment.

"EK utajila obsah návrhu na ďalšie predĺženie Dohody medzi Ukrajinou a EÚ o cestnej nákladnej doprave, ktoré by malo platiť od júla 2024 najmenej do konca roka 2025. O návrhu chce navyše rozhodnúť extrémne rýchlo," uviedol ČESMAD. Združenie upozornilo, že členské štáty dostali návrh k dispozícii 5. marca a rokovať by sa o ňom malo na zasadnutí Pracovnej skupiny Rady EÚ pre pozemnú dopravu už 7. marca. "Prakticky tak Komisia znemožnila materiál pripomienkovať odbornou verejnosťou a priškrtila priestor pre národné ministerstvá dopravy, aby na návrh zodpovedajúco reagovali a pripravili národnú pozíciu, ktorá by v podmienkach SR mala byť predmetom medzirezortného pripomienkového konania," uviedol prezident Slovakia Pavol Piešťanský.

archívne video 

Wiezik v Európskom parlamente o dovoze ukrajinského obilia a jeho tranzite cez EÚ (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Dohoda medzi Ukrajinou a EÚ sa už predlžovala od júla 2023

ČESMAD pripomenul, že dohoda medzi Ukrajinou a EÚ sa už predlžovala od júla 2023, vtedajší návrh však EK zverejnila ešte vo februári 2023. V tomto roku podľa Piešťanského obsah návrhu nepoznajú, pretože je utajený. "Utajenie návrhu mandátu pre Európsku komisiu na rokovania s Ukrajinou a nemožnosť ho transparentne pripomienkovať vnímame ako úplne tendenčný postup," prízvukoval Piešťanský. Ako doplnil, ČESMAD je z takéhoto postupu EK pobúrený, keďže výhrady voči pôvodnej dohode medzi Ukrajinou a EÚ vyjadrilo 14 združení dopravcov naprieč Európou.

Pre postup EK sa ČESMAD plánuje obrátiť na európske kontrolné orgány. "Očakávame, že aj Ministerstvo dopravy SR sa ohradí a využije všetky svoje možnosti, aby znemožnilo takýto škandalózny postup Komisie," doplnil ČESMAD.

Viac o téme: Nákladná dopravaUkrajinaEurópska komisiaČESMAD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu