Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

MIMORIADNY ONLINE Rusko čelilo rozsiahlym dronovým náletom: Šéf britskej diplomacie je proti posielaniu vojakov na Ukrajinu

Radoslaw Sikorski Zobraziť galériu (4)
Radoslaw Sikorski (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

KYJEV/MOSKVA - Prítomnosť vojakov NATO na Ukrajine nie je nemysliteľná, povedal poľský minister zahraničia Radoslaw Sikorski na konferencii o Poľsku ako členskom štáte Severoatlantickej aliancie. Na sociálnej sieti X o tom informovalo poľské ministerstvo zahraničia. Šéf poľskej diplomacie tiež uviedol, že víta myšlienku francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý nevylúčil možnosť, že by na Ukrajinu boli vyslaní cudzí vojaci. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 744

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 744 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

19:29 Pápež František vyhlásil, že Ukrajina by mala mať odvahu vyvesiť "bielu vlajku" a rokovať o ukončení vojny s Ruskom, ktorá nasledovala po rozsiahlej invázii Moskvy pred dvoma rokmi a ktorá si vyžiadala už desaťtisíce obetí. Informuje o tom tlačová agentúra Reuters.

19:24 Poľskému premiérovi Donaldovi Tuskovi sa počas stretnutia 9. marca nepodarilo dosiahnuť dohodu s poľskými farmármi o ukončení protestov proti dovozu ukrajinských poľnohospodárskych produktov, uviedol Polskie Radio.

18:01 Washington sa "dôsledne pripravoval" na možný ruský jadrový útok na Ukrajine koncom roka 2022, čo by bol prvý jadrový útok vo vojne od bombových útokov na Hirošimu a Nagasaki v roku 1945, informovala 9. marca CNN s odvolaním sa na dvoch nemenovaných amerických predstaviteľov.

17:40 Na hrobe Alexeja Navaľného sa objavil list od školáka: "Ďakujem, Alexej, že bojuješ o moju budúcnosť. Bez teba je to v Rusku ťažké. Som z Petrohradu a do Moskvy som prišiel len kvôli tebe. Chcem, aby si sa vrátil," píše sa v liste.

17:25 Na celej Ukrajine dnes možno vidieť nespočetné množstvo pamätníkov Ševčenka. Jeho rozšírená prítomnosť v mnohých smeroch zdôrazňuje, že srdcom súčasnej ukrajinskej spoločnosti je básnik.

16:18 Ruské sily zaútočili na ukrajinské mesto Cherson ráno 9. marca, pričom zranili troch civilistov, informovala prokuratúra Chersonskej oblasti.

15:31 Britský minister zahraničných vecí David Cameron sa vyjadril proti posielaniu západných vojakov na Ukrajinu. V rozhovore pre nemecký denník Süddeutsche Zeitung, ktorý zverejnili v sobotu, uviedol, že by vojaci zo Západu nemali byť na Ukrajinu vyslaní ani na výcvikové misie. Informuje o tom agentúra AFP.

14:44 Ruské sily ostreľovali osadu neďaleko Nikopolu v Dnepropetrovskej oblasti začiatkom 9. marca, pričom zabili 16-ročného chlapca a zranili ďalšiu osobu, uviedol guvernér Serhii Lysak.

14:30 Snemovňa republikánov vznáša myšlienku nového balíka pomoci Ukrajine ako pôžičky.

14:15 Ďalší summit kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny (UDCG) vo formáte Ramstein sa bude konať 19. marca na leteckej základni Ramstein v Nemecku, uviedla tlačová služba amerického letectva v Európe pre RFE/RL.

13:39 Ruské útoky v Doneckej oblasti zabili 1 človeka, ďalší je zranený.

13:26 Rodičia zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného sa v sobotu poďakovali davom Rusov, ktorí vzdávajú úctu ich synovi. Odkaz rodičov zverejnila vdova Julija Navaľná.Navaľnyj, hlavný politický oponent ruského prezidenta Vladimira Putina, zomrel vo väzení za polárnym kruhom ešte v polovici februára a minulý týždeň ho pochovali v hlavnom meste Moskva.

13:08 Jednu obeť a dvoch zranených si vyžiadali nočné ruské útoky na ukrajinskú Chersonskú a Dnepropetrovskú oblasť.V Dnepropetrovskej oblasti čelila ostreľovaniu obec Červonohryhorivka, ktorá leží na brehu rieky Deneper neďaleko mesta Nikopol, napísal v príspevku na platforme Telegram tamojší gubernátor Serhij Lysak. "Zahynul 16-ročný chlapec. Ďalšia 22-ročná osoba je v nemocnici," oznámil. Dodal, že ruské sily pri ostreľovaní obce poškodili dom, elektrické vedenie a plynovod.

12:20 Americký minister obrany Lloyd Austin zvolal ďalšiu schôdzku tzv. kontaktnej skupiny pre Ukrajinu. Uskutoční sa na americkej leteckej základni Ramstein v nemeckej spolkovej krajine Porýnie-Falcko 19. marca, oznámila v sobotu základňa.

11:51 "Prítomnosť síl NATO na Ukrajine nie je nemysliteľná. Oceňujem iniciatívu francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, pretože je o tom, že (ruský prezident Vladimir) Putin má strach, nie že my máme z Putina strach," oznámil podľa ministerstva Sikorski.

11:02 Ruská protivzdušná obrana zostrelila v noci na sobotu vo viacerých oblastiach na juhozápade krajiny 47 ukrajinských dronov, uviedlo ruské ministerstvo obrany. Miestni predstavitelia hlásili najmenej jednu zranenú osobu.

10:49 Rusko sa prihlásilo k útoku dronu v Rostove v regióne Kursk.

9:12 Tureckí a americkí predstavitelia rokovali vo Washingtone o vojnách na Ukrajine a v Pásme Gazy, venovali sa aj rôznym bilaterálnym otázkam. Uviedol to v piatok turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan.Šéf tureckej diplomacie si myslí, že obe krajiny majú v súčasnosti s pozitívnejšou agendou príležitosť otvoriť novú kapitolu a pokračovať v prehlbovaní spolupráce.

8:43 Americký Kongres schválil druhý vládny zákon o financovaní bez pomoci Ukrajiny.

7:19 Rusko sa snaží zablokovať námorný koridor prostredníctvom útokov na Odesu.

6:38 Ukrajina podpísala s Tureckom dohodu o zjednodušení bilaterálneho obchodu.

6:12 Ruské sily zaútočili na Cherson a zranili 7-ročné dieťa.

Turecko chce mierový summit s Ruskom, podľa Zelenského to nie je žiaduce

Erdogan so Zelenským hovoril o priebehu vojny, o bezpečnosti plavby po Čiernom mori či o obchode medzi oboma krajinami. Turecko v minulosti napríklad vystupovalo ako sprostredkovateľ pri rokovaní o dohode, ktorá v rokoch 2022 a 2023 umožnila prepravu ukrajinských poľnohospodárskych produktov cez Čierne more do sveta. Do dohody boli zapojené popri Ankare aj Ukrajina, Rusko a OSN. Po vypršaní dohody Ukrajina častejšie pre export poľnohospodárskych produktov využíva trasy po Dunaji či pozemné cesty.

Podľa Erdogana dôsledky vojny na Ukrajine silnejú. "Sme pripravení hostiť mierový summit, na ktorom by sa zúčastnilo aj Rusko," uviedol na tlačovej konferencii po rokovaní so Zelenským turecký prezident. Zároveň vyjadril podporu ukrajinskej územnej celistvosti.

Volodymyr Zelenskyj a Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (4)
Volodymyr Zelenskyj a Recep Tayyip Erdogan  (Zdroj: TASR/AP Photo/Francisco Seco)

Podľa Zelenského by sa mal najskôr vypracovať mierový plán vychádzajúci z ukrajinských návrhov. Tie okrem iného požadujú úplný odchod ruských vojsk z napadnutej krajiny. Až potom by podľa Zelenského bolo možné začať rokovania za účasti Moskvy. Kyjev už požiadal Švajčiarsko, aby usporiadalo konferenciu o mieri, ktorej východiskom by boli ukrajinské požiadavky. Moskva takýto postup označila za stratu času.

Zelenskyj pricestoval do Turecka dnes popoludní SEČ. V Istanbule rokoval s Erdoganom a ďalšími tureckými predstaviteľmi. Okrem iného tiež navštívil lodenicu, kde sa pre Ukrajinu stavajú dve bojové plavidlá. Ukrajinská armáda tiež využívala bezpilotné prostriedky tureckej proveniencie Bayraktar, ktoré boli kľúčovou zbraňou v prvých mesiacoch vojny. Turecko však voči Rusku v súvislosti s konfliktom neuplatnilo sankcie a ďalej vedie s Moskvou rokovania.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu