Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

MIMORIADNY ONLINE Turecko chce hostiť mierové rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou

Volodymyr Zelenskyj a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Zobraziť galériu (3)
Volodymyr Zelenskyj a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

KYJEV/MOSKVA - Turecko je pripravené hostiť mierové rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou. Vyhlásil to v piatok turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na tlačovej konferencii po stretnutí s najvyšším ukrajinským predstaviteľom Volodymyrom Zelenským v Istanbule. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 743

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 743 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:41 Estónsky FM oznamuje blížiaci sa podpis bezpečnostnej dohody s Ukrajinou.

21:03 Prítomnosť síl NATO na Ukrajine nie je nepredstaviteľná, vyhlásil v piatok poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski na konferencii v priestoroch poľského parlamentu. Jeho vyjadrenie zverejnilo na sociálnej sieti X poľské ministerstvo zahraničných vecí.

20:57 Lotyšsko, Kanada, Južná Kórea, Švédsko, Nemecko a Česká republika sa v piatok pripojili k výzve veľvyslanectva USA v Rusku, ktoré varovalo pred hrozbou teroristických útokov v Ruskej federácii v najbližších dvoch dňoch. 

20:48 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v piatok varoval západných spojencov, že stratégia poskytovania vojenskej pomoci Kyjevu "po kvapkách" už prestala fungovať. Len dostatočné a včasné dodávky pomoci môžu podľa neho zabezpečiť, že sa vojna "nerozšíri" za hranice Ukrajiny.

20:09 Turecko je pripravené hostiť mierové rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou. Vyhlásil to v piatok turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na tlačovej konferencii po stretnutí s najvyšším ukrajinským predstaviteľom Volodymyrom Zelenským v Istanbule. "Sme pripravení hostiť mierový summit aj s prítomnosťou Ruska," citovala Erdoganove slová na svojom webe turecká spravodajská televízia A News.

19:41 Srbské úrady zrušili príkaz na vyhostenie ruskej občianky Jeleny Koposovovej, ktorá po vypuknutí vojny na Ukrajine podpísala otvorený list odsudzujúci ruskú inváziu, oznámila v piatok Ruská demokratická spoločnosť v Srbsku. Internetovú petíciu za to, aby jej úrady umožnili ostať v krajine, podpísali tisíce ľudí.

18:38 Ruský dron zaútočil na auto vo Vovčansku v Charkovskej oblasti, zabil 2 ľudí.

17:56 Ruská raketa dopadla 300 až 400 metrov od Zelenského a gréckeho premiéra, hovorí prezident.

16:16 Americké veľvyslanectvo v Rusku varovalo pred bezprostredne hroziacim útokom "extrémistov" v Moskve. Ruské spravodajské služby niekoľko hodín predtým uviedli, že zmarili plánovanú streľbu na moskovskú synagógu, za ktorou mala stáť afganská odnož extrémistickej organizácie Islamský štát, informuje v piatok agentúra Reuters.

15:00 Lotyšsko nariadilo ruským občanom, ktorí už nemajú povolenie na pobyt, aby opustili krajinu, čo sa stalo po prvýkrát.Podľa migračného úradu v Rige dostalo výzvu na opustenie krajiny šesť Rusov. Dvaja z nich už odišli, uviedla v piatok pre lotyšské médiá úradu Maira Rozeová. Zvyšní štyria tak musia urobiť do 30 dní.

14:45 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok pricestoval do Istanbulu na schôdzku so svojím tureckým kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom.Zelenskyj sa má s Erdoganom stretnúť v istanbulskom paláci Dolmabahče, uviedla kancelária tureckého prezidenta.

14:35  "V okolí jednej z dedín v tejto oblasti zaútočili tri kamikadze drony ukrajinských ozbrojených síl. Následkom výbuchu boli zabité dve osoby a tretí muž utrpel vážne zranenia," uviedol na sociálnej sieti Telegram oblastný gubernátor Viačeslav Gladkov. Na mieste podľa neho zasahovala posádka sanitky.

14:19 Západ musí tvárou v tvár ruskej hrozbe pre európsku bezpečnosť podniknúť príslušné kroky, vyhlásil v piatok poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski."Ak západní politici uverili, že Putinove Rusko sa pre nás stalo existenčnou hrozbou, potom v súlade s tým musíme konať," vyhlásil Sikorski počas prednášky na pôde Varšavskej univerzity, ktorá sa konala iba niekoľko dní pred 25. výročím vstupu Poľska do NATO.

13:36 India identifikovala "veľkú sieť obchodníkov s ľuďmi", ktorá láka Indov, aby bojovali za Rusko na Ukrajine. Táto správa prišla po tom, ako viaceré médiá informovali, že indickí muži, ktorí prišli do Ruska za prácou alebo turistikou, boli následne prinútení zapojiť sa do vojny proti Ukrajine.

13:35 Návšteva Li Huiho, osobitného predstaviteľa Číny pre euroázijské záležitosti, v Kyjeve bola súčasťou jeho druhej cesty po Európe s cieľom podporiť politické riešenie ruskej invázie v plnom rozsahu.

12:52 Českej iniciatíve na nákup munície pre Ukrajinu sa dosiaľ podarilo vyzbierať dostatok financií na nákup prvej dodávky 300.000 delostreleckých granátov. Oznámil to v piatok premiér ČR Petr Fiala. Fiala v príspevku na sociálnej sieti poďakoval všetkým krajinám, ktoré sa dosiaľ do iniciatívy zapojili. Dodal, že iniciatíva týmto nekončí, pretože jej cieľom je poslať na Ukrajinu "oveľa viac" munície.

12:07 Ruský prezident Vladimir Putin v piatok pri príležitosti Medzinárodného dňa žien (MDŽ) vyzdvihol vojačky bojujúce na Ukrajine i ženy, ktoré podporujú ruské ozbrojené sily. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Putin vo videoposolstve povedal, že vzdáva osobitnú poctu "ženám, ktoré sú v zóne špeciálnej vojenskej operácie a plnia bojové úlohy". Zároveň vydal dekrét o prepustení 52 väzenkýň. Termínom "špeciálna vojenská operácia" Moskva označuje svoju inváziu na Ukrajinu, ktorú spustila vo februári 2022.

11:23 Francúzsky minister obrany Sebastien Lecornu uviedol, že o nasadení bojových jednotiek sa nediskutuje, je však možné, že Francúzsko vyšle na Ukrajinu vojenský personál na výcvik vojakov alebo na účasť na odmínovacích operáciách.

11:22 V Ruskom okupovaných mestách Tokmak a Melitopol v Záporožskej oblasti boli hlásené výbuchy, uviedol dnes gubernátor Ivan Fedorov

9:28 Pri ruskom útoku raketami S-300 na mesto Čuhuiv v Charkovskej oblasti bolo zranených najmenej sedem ľudí vrátane 3-ročného dievčatka, uviedol gubernátor Oleh Syniehubov.

8:44 Viacero ľudí prišlo o život vo štvrtok počas ruského raketového útoku na mesto Sumy na severovýchode Ukrajiny. Z oblasti zásahu hlásili aj viacero zranených. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

8:10 Ukrajinská armáda uviedla, že v noci na štvrtok zneškodnila 33 z 37 dronov, ktorými na Ukrajinu útočilo Rusko. Zostrelenie nepriateľských bezpilotných lietadiel hlásila aj Moskva. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

8:03 Toto sú orientačné odhady bojových strát Ruska k dnešnému dňu podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

8:02 Väčšina Nemcov je znepokojená v súvislosti s tým, že Nemecko sa čoraz častejšie stáva terčom operácií ruskej tajnej služby. Zároveň sa domnieva, že krajina nie je na ruské špionážne pokusy pripravená. Vyplýva to z výsledkov prieskumu berlínskej spoločnosti Infratest dimap pre vysielaciu sieť ARD, ktoré zverejnili vo štvrtok. TASR informuje podľa agentúry DPA.

6:24 Ruské sily 7. marca 32-krát ostreľovali hranice Sumskej oblasti a zasiahli 11 obcí, informovala regionálna vojenská správa. V dôsledku ostreľovania bol v meste Sumy zranený jeden civilista.

6:23 Ministerstvo obrany Litvy oznámilo 7. marca presun 155 mm delostreleckých granátov na Ukrajinu.

Ukrajina demobilizuje brancov, ktorých služba sa mala skončiť pred inváziou

Zelenského dekrét sa týka brancov, ktorých služba sa mala skončiť pred 24. februárom 2022, bola však predĺžená v dôsledku ruskej vojenskej invázie. Práve 24. február 2022 bol dňom, keď ruské jednotky prekročili hranice na Ukrajinu, kde bolo vyhlásené stanné právo. Ukrajinské úrady doposiaľ bezprostredne nezverejnili presný počet brancov, na ktorých sa prezidentov dekrét bude vzťahovať. Zelenskyj počas svojho pravidelného príhovoru vo štvrtok uviedol, že potrvá "niekoľko týždňov", kým sa tento proces ukončí, branci však budú demobilizovaný "od apríla". Tí, ktorých sa to týka, sa môžu pripojiť do radov záložníkov, budú však mať aj možnosť zotrvať v armáde.

"Viem, že niektorí z nich už podpísali zmluvu na službu v ozbrojených silách," uviedol Zelenskyj bez toho, aby spresnil ich počet. Otázka náboru s cieľom nahradiť vojakov, ktorí sú vyčerpaní po dvoch rokoch vojny, sa stala politicky i spoločensky pálčivou otázkou v krajine, konštatuje AFP. Napriek potrebe nahradiť vojakov na frontových líniách má Kyjev ťažkosti nájsť dobrovoľníkov. Armáda navyše aktuálne bojuje s nedostatkom munície a čelí tlaku postupujúcich ruských jednotiek pozdĺž frontovej línie. Minulý mesiac ukrajinský parlament odhlasoval v prvom čítaní návrh zákona o uľahčení zaraďovania, ktorý by krajine umožnil nahradiť fyzicky a psychicky vyčerpaných vojakov, rozprúdilo to však v krajine živú diskusiu. V texte, ktorý by sa ešte mohol zmeniť, sa navrhuje zníženie mobilizačného veku z 27 na 25 rokov a obmedzenie vojenskej služby počas vojny na 36 mesiacov.

Biden v prejave o stave Únie vyzval Kongres na ďalšiu pomoc Ukrajine

"Môj predchodca, bývalý republikánsky prezident, povie Putinovi, 'Rob si, čo len chceš'. To je citát," podotkol Biden. "Ja sa klaňať nebudem... V doslovnom zmysle, história sa pozerá," dodal. "Putin z Ruska je na pochode, napáda Ukrajinu a rozsieva chaos po Európe aj mimo nej," podotkol. "Ak si ktokoľvek v tejto miestnosti myslí, že sa Putin zastaví na Ukrajine, tak vás ubezpečujem, že tak neurobí," dodal. Donalda Trumpa, svojho pravdepodobného rivala v nadchádzajúcich novembrových voľbách, i jeho spojencov zároveň obvinil aj zo snahy zakryť útok na Kapitol zo 6. januára 2021. Biden počas svojho posledného prejavu o stave Únie počas tohto funkčného obdobia súčasne varoval, že demokratické hodnoty v Spojených štátoch i v zahraničí sú ohrozené.

"Od čias prezidenta (Abrahama) Lincolna a občianskej vojny nebola sloboda a demokracia doma do takej miery pod útokom, ako dnes," uviedol Biden pred oboma komorami Kongresu v Kapitole. Na slobodu a demokraciu sa podľa neho útočí i v zahraničí. Prezident USA v prejave vyzdvihol aj silu americkej ekonomiky a poukázal na jej zotavenie v období po pandémii koronavírusu, cituje AFP. "Priatelia, zdedil som ekonomiku, ktorá bola na pokraji," podotkol. "Teraz nám našu ekonomiku doslova závidí celý svet. Pätnásť miliónov nových pracovných miest len za tri roky - rekord. Nezamestnanosť je na 50-ročných minimách," dodal Biden. Spomenul aj pandémiu koronavírusu i jej obete na životoch a poukázal na sociálnu izoláciu v tomto období. Trumpa zároveň obvinil, že ho to nezaujíma, na čo niekto z hľadiska vykríkol: "Lži!", píše Guardian. Prezident USA v hľadisku privítal aj švédskeho premiéra Ulfa Kristerssona - len niekoľko hodín po tom, čo sa jeho krajina oficiálne stala členom Severoatlantickej aliancie, píše AFP.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu