Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Ukrajine dochádzajú vojaci: Video naznačuje, že civilistov na front odvádzajú násilím

Ukrajinských vojakov vraj násilím nútia narukovať.
Ukrajinských vojakov vraj násilím nútia narukovať. (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Dochádzajú Ukrajine vojaci v boji proti šéfovi Kremľa Vladimirovi Putinovi? Podľa správy sú civilisti na uliciach napádaní „náborovými gangmi“ a nútení k vojenskej službe.

Vojna na Ukrajine trvá už viac ako dva roky. Koniec bojov je v nedohľadne. Ukrajina naďalej požaduje stiahnutie ruských jednotiek z okupovaných území, no Putinovi bojovníci dokázali odraziť poslednú protiofenzívu Kyjeva a nedávno opakovane informovali o vlastných ziskoch na ukrajinskom území. Situáciu nie je možné v súčasnosti nezávisle overiť. Propaganda sa používa na oboch stranách.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 735 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Stiahnutie kyjevských jednotiek

Ruský minister obrany Sergej Šojgu nedávno odhadol terénne zisky ruskej armády od začiatku roka na 327 kilometrov štvorcových. Ukrajinská armáda však pripustila stiahnutie sa do nových obranných pozícií západne od priemyselného mesta Avdijivka, ktoré bolo dobyté Ruskom. Podľa ruských údajov celkové ukrajinské straty od začiatku vojny dosiahli 444 000 vojakov. Najnovšie ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že vlastné straty sú 31-tisíc.

Putin by mohol vyhrať: Dochádzajú Ukrajine vojaci?

Obidve čísla budú pravdepodobne príliš vysoké alebo príliš nízke. Americkí experti nedávno odhadli, že zomrelo okolo 70 000 Ukrajincov a 120 000 bolo zranených. Nie nadarmo sa teraz britský Daily Mail pýta, či by Ukrajine na začiatku tretieho roku vojny mohli chýbať vojaci. Takto by mohol Vladimir Putin vyhrať svoju agresívnu vojnu. David Patrikarakos píše, že známy z Ukrajiny mu povedal, že tlak na mužov vo vojenskom veku sa masívne zvýšil.

Ukrajina núti vojakov na front „nedobrovoľne a nevycvičených“

Pri jednej príležitosti boli skontrolované doklady všetkých mužov vo vojenskom veku a tí, „ktorí nemali potrebné výnimky (vrátane zdravotnej nevhodnosti, určitých študijných odborov a straty rodinných príslušníkov počas vojenskej služby), boli prevezení do rôznych armádnych zariadení. „Mnohí z nich takmer určite skončia na fronte, nedobrovoľne a nevycvičení," pokračuje správa. Hovorí sa o skutočných „náborových gangoch". Ani toto tvrdenie nemožno nezávisle overiť.

Na internete však koluje množstvo záberov, ktoré ukazujú, že ukrajinskí vojaci odvádzajú mužov, aby si vynútili povinnú vojenskú službu (pozri video v článku alebo tu). Podľa zákona ukrajinskí armádni náborári nesmú zadržiavať civilistov, nieto ešte ich fyzicky nútiť. Povolávacie dokumenty sa posielajú online a distribuujú sa osobne. Zákon zakazuje zdravým mužom vo veku od 18 do 60 rokov opustiť krajinu. V skutočnosti si bohatí Ukrajinci môžu zaplatiť „osvedčenia o výnimke“, aby to obišli, píše Patrikarakos.

Viac o téme: VojaciRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu