Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

MIMORIADNY ONLINE Pri Petrohrade horel sklad: Obrana v Leningradskej oblasti zostrelila dron

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

PETROHRAD - Rozsiahly požiar dnes popoludní zničil sklad v priemyselnej oblasti na okraji Petrohradu. Príčina je zatiaľ nejasná, dvaja ľudia boli so zraneniami hospitalizovaní, informovalo dnes ruské ministerstvo pre mimoriadne udalosti. Ruské ministerstvo obrany zároveň informovalo, že v Leningradskej oblasti zostrelilo jeden dron. Petrohradské letisko Pulkovo obmedzilo podľa agentúry TASS prevádzku, ruské úrady ale medzi týmito tromi incidentmi neuvádza priamu súvislosť. Dianie na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 745

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 745 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:42 Nemecká opozícia v Bundestagu nepodporuje britský návrh na výmenu rakiet Taurus za British Storm Shadow s cieľom poskytnúť Ukrajine zbrane dlhého doletu.

21:36 Rusko na Ukrajine začalo používať drvivé letecké bomby, proti ktorým sa ukrajinská obrana len ťažko chráni. Kĺzavá puma FAB-1500 zdecimovala ukrajinské sily a vychýlila rovnováhu na stovky kilometrov dlhej frontovej línii, ktorá sa tiahne od juhu na severovýchod Ukrajiny, píše server CNN.

21:21 Major Andrii Tkachenko, pilot bojového lietadla, bol zabitý v bojovej misii v Doneckej oblasti 8. marca, informovala skautská organizácia Plast 10. marca. Tkachenko bol členom Plastu.

20:37 Medzinárodné letisko Pulkovo v Petrohrade pozastavilo na niekoľko hodín prevádzku po údajnom útoku bezpilotných lietadiel neďaleko druhého najväčšieho mesta Ruska z 10. marca, informovala ruská štátna tlačová agentúra Ria Novosti. Guvernér Leningradskej oblasti Aleksandr Drozdenko oznámil, že pri obci Fornovoso južne od letiska Pulkovo bolo zostrelené bezpilotné lietadlo bez obetí na zemi.

20:02 Ruské sily zvyšujú na frontovej línii používanie munície obsahujúcej jedovaté chemikálie, informoval 10. marca hovorca ukrajinskej skupiny Tavria Dmytro Lykhovii. Počas minulého týždňa ruské sily zhadzovali granáty s dusivým a slzným plynom z bezpilotných lietadiel. asi 50-krát a len za posledný deň bolo zaznamenaných 15 takýchto pádov munície, povedal.

19:34 Nemecký vicekancelár Robert Habeck v nedeľu vyzval zákonodarcov vládnej koalície, aby sa vyhli rozporu pri hlasovaní o dodávke riadených striel s plochou dráhou letu Taurus KEPD 350 pre Ukrajinu. Hlasovanie o tomto kroku iniciovala opozícia, informuje o tom tlačová agentúra DPA.

19:01 Vrchný veliteľ ruského námorníctva Nikolaj Jevmenov bol podľa správ ruských médií zbavený svojich povinností.

18:39 Ukrajinský minister zahraničných vecí odpovedá pápežovi: Vyzývam vás, aby ste neopakovali chyby a podporovali Ukrajinu. „Vatikán by nemal opakovať chyby z minulosti, ale mal by skôr podporovať Ukrajinu a jej ľud v boji o život,“ povedal ukrajinský minister zahraničných vecí.

18:10 Rusko na Ukrajine začalo používať drvivé letecké bomby, proti ktorým sa ukrajinská obrana len ťažko chráni. Kĺzavá puma FAB-1500 zdecimovala ukrajinské sily a vychýlila rovnováhu na stovky kilometrov dlhej frontovej línii, ktorá sa tiahne od juhu na severovýchod Ukrajiny, píše server CNN.

17:45 Poľský minister zahraničných vecí urobil nečakané vyhlásenie o vojakoch NATO na Ukrajine.

16:41 Gruzínski dobrovoľní bojovníci Nodar Nasirov a Giorgi Gogiašvili boli zabití v bojoch na Ukrajine, informovala gruzínska légia 9. marca.

16:05 Ukrajina v nedeľu kritizovala výzvu pápeža Františka na vyjedávanie s Ruskom dva roky po začiatku vojenskej invázie Moskvy s tým, že sa "nikdy nevzdá", informuje agentúra AFP.

15:28 V ruskom Petrohrade vypukol v areáli letiska vážny požiar. Miestni obyvatelia hlásia štipľavý zápach, ktorý sťažuje dýchanie.

14:42 Pri útoku ruského bezpilotného lietadla na dedinu Antonivka pri Chersone 10. marca utrpel zranenia 54-ročný muž, informoval náčelník mestskej vojenskej správy Roman Mrochko.

14:10 Ruské jednotky zasiahli v noci 10. marca bezpilotnými lietadlami Shahed obytnú štvrť v Dobropillii a zabili dvoch ľudí, informoval regionálny guvernér Vadym Filaškin.

13:45 Poľsko odpovedá pápežovi: ak Putin odíde z Ukrajiny, nebudú potrebné rokovania.

13:20 Pápež František v rozhovore pre švajčiarsku televíznu stanicu, ktorý má byť odvysielaný neskôr tento mesiac, úryvok z neho však bol zverejnený už v sobotu, nežiada Ukrajinu, aby sa vzdala. Vyzýva skôr na prímerie a odvahu na rokovania, uviedol v nedeľu hovorca Vatikánu Matteo Bruni. Informuje o tom agentúra ANSA.

V rozhovore sa Františka pýtali na jeho postoj k diskusii medzi tými, ktorí tvrdia, že Ukrajina by sa mala vzdať, keďže nebola schopná odraziť ruské sily, a tými, ktorí tvrdia, že by to legitimizovalo kroky najsilnejšej strany. Novinár, ktorý viedol rozhovor, v otázke použil výraz "biela vlajka". "Na inom mieste v rozhovore sa hovorí o inej situácii konfliktu, ale s odkazom na akúkoľvek vojnovú situáciu, pápež jasne povedal: 'Rokovania nikdy nie sú kapituláciou,'"povedal Bruni o rozhovore Františka, ktorý viedol Lorenzo Bucella pre švajčiarsku televíziu RTS.

12:45 USA a Japonsko rokujú o obrannej spolupráci na podporu Ukrajiny prostredníctvom dodávok munície a opráv zariadení, informuje Bloomberg.

12:15 Ukrajina urýchlila výstavbu obranných pozícií na frontovej línii.

12:12 Letecká továreň Taganrog v Rusku bola spolu s modernizovaným lietadlom A-50 zničená údermi AFU, informoval ukrajinský poslanec Oleksija Honcharenka.

11:55 V ukrajinskej armáde teraz slúži asi 65.000 žien, čo je asi o 30 percent viac ako na začiatku vojny pred dvoma rokmi, uviedol denník The New York Times (NYT). Asi 4000 z nich sa zúčastňuje bojov. Na frontovej línii čelia rovnakému strachu a rovnako tvrdým podmienkam ako muži, napísal denník.

11:06 Jednu obeť si vyžiadalo v nedeľu ukrajinské ostreľovanie dediny v ruskej Kurskej oblasti, uviedol tamojší gubernátor Roman Starovojt. Informuje podľa agentúry AFP. "Dnes bola z Ukrajiny ostreľovaná dedina Kubalki v Glušovskom dištrikte," uviedol na sociálnej sieti Starovojt. Ako spresnil, v dôsledku ostreľovania začala horieť obytná budova a o život prišla miestna obyvateľka. Jej manžel mal utrpieť rozsiahle popáleniny.

10:25 10 zranených pri ruskom raketovom útoku na Myrnohrad v Doneckej oblasti.

10:00 Ukrajinský minister zahraničných vecí o Macronovej predstave západných jednotiek na Ukrajine: dá Európe čas.

9:17 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 10. marcu, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

8:30 V Rusku vypukol silný požiar na plynovode v autonómnom okruhu Chanty-Mansi.

8:00 Biden podpísal zákon o financovaní časti americkej vlády po zvyšok fiškálneho roka. 22. marca musí Kongres schváliť druhý balík šiestich zákonov na financovanie celého roka. Potom zvážia financovanie Ukrajiny.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu