Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V dome v Berlíne, kde žila bývalá členka Frakcie Červenej armády, našla polícia zbrane

Nemecká polícia odváža zbrane z domu Daniely Kletteovej Zobraziť galériu (3)
Nemecká polícia odváža zbrane z domu Daniely Kletteovej (Zdroj: SITA/Annette Riedl/dpa via AP)

HANOVER - V bytovom dome v Berlíne, v ktorom žije zadržaná bývalá krajne ľavicová teroristka z Frakcie Červenej armády (RAF) Daniela Kletteová, našla polícia zbrane. Podľa agentúry DPA nález zbraní v sedemposchodovej budove potvrdila hovorkyňa Úradu štátnej kriminálnej polície spolkovej krajiny Dolné Sasko, čím potvrdila medializované informácie.

Kletteovú (65) zatkli v tomto dome v pondelok večer 26. februára. Žila tam pod falošnou identitou. Teraz je vo väzbe. Policajný vyšetrovateľ informoval, že obyvateľov bytového domu v berlínskej štvrti Kreuzberg popoludní evakuovali pre nález "niečoho nebezpečného".

archívne video

Šachta pod stolom v detskej izbe viedla do tunela, v ktorom boli zbrane, vrátane rakiet RPG, a slúžil ako výcvikový a bojový priestor. (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Krátko po Kletteovej zatknutí bola v Berlíne zadržaná - a neskôr aj prepustená - i ďalšia hľadaná osoba "v tejto vekovej kategórii", dodala polícia. Nie je to však ani jeden z dvoch ďalších hľadaných členov RAF, Burkhard Garweg alebo Ernst-Volker Staub.

Nemecká polícia odváža zbrane z domu Daniely Kletteovej
Zobraziť galériu (3)
Nemecká polícia odváža zbrane z domu Daniely Kletteovej  (Zdroj: SITA/Annette Riedl/dpa via AP)

Kletteová a jej komplici Garweg a Staub sú obvinení z pokusu o vraždu a zo série ozbrojených lúpeží v rokoch 1999 a 2016. Vyšetrovatelia predpokladajú, že si takto zaobstarávali peniaze na živobytie, preto by tieto činy nemali byť klasifikované ako politicky motivované.

Nemecká polícia odváža zbrane z domu Daniely Kletteovej
Zobraziť galériu (3)
Nemecká polícia odváža zbrane z domu Daniely Kletteovej  (Zdroj: SITA/Annette Riedl/dpa via AP)

RAF založili v roku 1968 krajne ľavicoví extrémisti Andreas Baader, Gudrun Ensslinová a Ulrike Meinhofová. Preto je tiež známa pod názvom banda Baader-Meinhofová. RAF organizovala teroristické útoky a únosy v bývalej Nemeckej spolkovej republike najmä v 70. a 80. rokoch. Zamerala sa na popredných podnikateľov a predstaviteľov štátu. Organizácia sa v roku 1998 vyhlásila za rozpustenú a pripisuje sa jej 33 vrážd. RAF to ospravedlňovala cieľom zničiť kapitalistický spoločenský poriadok.

Viac o téme: DomZbraneNemeckoBerlínFrakcia Červenej armádyDaniela Kletteová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu