Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ofenzíva na juhu Gazy by znamenala smrtiaci úder pre dodávky pomoci, hovorí Guterres

Antonio Guterres
Antonio Guterres (Zdroj: SITA/AP Photo/Craig Ruttle)

ŽENEVA - Plnohodnotná izraelská vojenská operácia v meste Rafah by bola smrtiacim úderom pre humanitárne programy v Gaze, kde sú dodávky pomoci už teraz úplne nedostatočné, uviedol v pondelok generálny tajomník OSN António Guterres. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Plnohodnotná izraelská ofenzíva v tomto najjužnejšom meste Gazy "by nebola hrozná len pre viac než milión palestínskych civilistov, ktorí sa tu ukrývajú; bol by to klinec do rakvy aj pre naše humanitárne programy" v Pásme Gazy, uviedol Guterres na pôde Rady OSN pre ľudské práva v Ženeve.

archívne video

Naša vojna je proti Hamasu – nie proti ľudu Gazy, tvrdí Izraelská armáda (Zdroj: Twitter/ Israel Defense Forces)

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu zopakoval, že sa pripravuje pozemná ofenzíva do Rafahu v úsilí o "totálne víťazstvo" nad palestínskym militantným hnutím Hamas, ktorého bezprecedentný útok na izraelské územie zo 7. októbra 2023 vyvolal súčasnú vojnu v Gaze.

V prípade uskutočnenia takejto ofenzívy by izraelské víťazstvo mohlo byť záležitosťou len "niekoľkých týždňov", pričom prípadné prímerie, o ktorom sa rokuje, by túto operáciu len oddialilo, uviedol Netanjahu.

Guterres v pondelok zdôraznil, že "nič nemôže ospravedlniť svojvoľné zabíjanie, zraňovanie, mučenie a unášanie civilistov Hamasom, využívanie sexuálneho násilia - alebo odpaľovania rakiet na Izrael nerozlišujúceho" medzi vojenskými a civilnými cieľmi. "Ale nič neospravedlňuje ani kolektívne trestanie palestínskeho národa," dodal šéf OSN.

Humanitárna pomoc je stále nedostatočná 

Agentúra OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA) už v dôsledku zhoršujúcej sa humanitárnej krízy vyzvala na politické kroky, ktoré by zabránili hroziacemu hladomoru v Gaze, pripomína AFP.

Guterres však upozornil, že "humanitárna pomoc je stále totálne nedostatočná". "Opakujem svoju výzvu na humanitárne prímerie a okamžité a bezpodmienečné prepustenie všetkých rukojemníkov," vyzval.

Zároveň vyjadril poľutovanie nad tým, že Bezpečnostná rada OSN zlyháva v snahách o "ukončenie krviprelievania v Gaze a zabránenie ďalšej eskalácii". Táto nečinnosť "závažne - možno fatálne - podkopala autoritu" BR OSN upozornil Guterres, pričom spomenul aj nečinnosť Rady v súvislosti s konfliktom na Ukrajine.
 

Viac o téme: VojnaHumanitárna pomocOSNPásmo GazyRafahAntónio Guterres
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu