Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Guterres kritizoval odpor proti právam žien vo svete, podľa neho to brzdí pokrok

António Guterres Zobraziť galériu (2)
António Guterres (Zdroj: SITA)

WASHINTON - Generálny tajomník OSN António Guterres v piatok varoval, že súčasný "globálny odpor proti právam žien" ohrozuje pokrok vo svete.

Za "najhorší príklad" označil situáciu žien v Afganistane, kde sú dievčatá vylúčené z veľkej časti vzdelávacieho systému. Spomenul tiež sexuálne násilie páchané na ženách v Sudáne, Izraeli a zadržaných Palestínčankách."Globálne krízy, ktorým čelíme, najviac postihujú ženy a dievčatá - od chudoby a hladu po klimatické katastrofy, vojny a terorizmus," uviedol Guterres v príhovore pri príležitosti Medzinárodného dňa žien. Zároveň vyzval vlády krajín, aby sa zamerali na rovnosť žien a dievčat.

Antonio Guterres
Zobraziť galériu (2)
Antonio Guterres  (Zdroj: SITA/AP Photo/Craig Ruttle)

Varoval, že pri súčasnom tempe pokroku sa úplná rovnoprávnosť žien vrátane skoncovania s uzatváraním manželstiev už v detskom veku nedá dosiahnuť skôr než o 300 rokov. "V roku 2030 bude stále viac ako 340 miliónov žien a dievčat žiť v extrémnej chudobe - približne o 18 miliónov viac ako mužov a chlapcov. To je urážka žien a dievčat," dodal.OSN taktiež informovala, že počet žien a dievčat žijúcich v konfliktných zónach sa od roku 2017 zdvojnásobil, pričom ich v takomto prostredí žije viac ako 641 miliónov.

        

Viac o téme: ŽenyPrávaOSNAntónio Guterres
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu