Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Zelenskyj v Mníchove vyzval štátnikov, aby sa nebáli vojenskej porážky Putina

Volodymyr Zelenskyj
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

MNÍCHOV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii vyzval štátnikov, aby sa nebáli vojenskej porážky ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajine. Zelenskyj zdôraznil, že Putinova vojna nie je len bojom proti Ukrajine, ale proti všetkým pravidlám, pretože prípadné ruské víťazstvo bude mať pre svet ďalekosiahle následky.

"Ukrajinci už vzdorujú 724 dňom. Kto by si to pred 725 dňami vôbec pomyslel?" vyhlásil Zelenskyj o ukrajinskej obrane, ktorá už takmer dva roky čelí ruskej invázii. Tento rok podľa ukrajinského prezidenta vyžaduje zosilnenú podporu od spojeneckých krajín. "Musíme teraz rokovať, inak Putin doženie svet do katastrofy," povedal. "Ako dlho svet ešte dovolí Rusku takto konať?" položil si otázku.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 716 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

"Nebojte sa porážky Putina a zničenia jeho režimu," povedal Zelenskyj. Ak takéto obavy bude mať svet, bude to podľa hlavy ukrajinského štátu len povzbudením pre nových ruských diktátorov, ktorí prídu po Putinovi. Zelenskyj dodal, že európske a ázijské susedstvo Ruska sa v takom prípade stane temným miestom. Zelenskyj vyhlásil, že Ukrajinci dokázali, že ruskú armádu je možné poraziť a prinútiť k ústupu. "Môžeme dobyť späť svoje územie a Putin môže prehrať," zdôraznil.

Viac o téme: Vladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu