Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Politici reagujú na úmrtie Navaľného: Ostrá kritika Ruska, hovoria o chladnokrvnej vražde!

Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj zomrel vo väzení Zobraziť galériu (3)
Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj zomrel vo väzení (Zdroj: TASR/AP Photo/Pavel Golovkin)

BRATISLAVA/MOSKVA - Kritické reakcie na adresu režimu ruského prezidenta Vladimira Putina prichádzajú zo sveta po správe o úmrtí väzneného opozičného vodcu Alexeja Navaľného. Ten zomrel po tom, ako mu po vychádzke v trestaneckej kolónii prišlo nevoľno a stratil vedomie. Zdravotníci ho podľa väzenskej služby resuscitovali, ale nepodarilo sa im ho oživiť.

Šéf Navaľného tímu Leonid Volkov oznámil, že zatiaľ nemá žiadne oficiálne informácie o úmrtí. Podľa neho však vyhlásenie väzenskej služby možno interpretovať ako priznanie, že Navaľného úmyselne zabili.  Ruská štátna agentúra TASS napísala, že o úmrtí Navaľného už informovali aj prezidenta Vladimira Putina.

Ostrá kritika zo zahraničia

Francúzsky minister zahraničia Stéphane Séjourné uviedol, že jeho smrť v trestaneckej kolónii ukazuje realitu Putinovho reštriktívneho režimu. Lotyšský prezident Edgars Rinkévičs označil jeho skon za brutálnu vraždu vykonanú Kremľom. "Nech ste si o Alexejovi Navaľnom mysleli ako o politikovi čokoľvek, Kremeľ ho brutálne zavraždil. Je to fakt, ktorý by ľudia mali vedieť, pretože vypovedá o pravej podstate súčasného ruského režimu," napísal Rinkevičs na sociálnej sieti X a vyjadril sústrasť Navaľného príbuzným.

Podľa českého ministra zahraničných vecí Jana Lipavského sa Rusko premenilo na násilnícky štát, ktorý zabíja svojich vlastných občanov. "Uväznený a umučený na smrť za to, že sa postavil Putinovi. Česť jeho pamiatke," napísal šéf českej diplomacie.“

"Prípad Alexeja Navaľného ukazuje, kam až je Putinov režim ochotný zájsť v boji so svojimi politickými protivníkmi a názorovými odporcami," napísal na sociálnej sieti X predseda českej vlády Petr Fiala.Britský premiér Rishi Sunak označil Navaľného úmrtie za veľkú tragédiu pre ruský ľud. Ako zapálený obhajca ruskej demokracie ukazoval neuveriteľnú odvahu, uviedol Sunak.

Nositeľ Nobelovej ceny za mier a spoluzakladateľ ruských novín Novaja gazeta Dmitrij Muratov vyhlásil, že Navaľnyj bol zavraždený. Podľa Muratova boli príčinou Navaľného smrti podmienky vo väzení a jeho úmrtie tak možno považovať za "vraždu".

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski tiež viní za smrť Navaľného ruského prezidenta. "Odsúdený bol na základe falošných obvinení a falošných dôkazov. Zatvorili ho do väzenia, kde žil v otrasných podmienkach. Za toto všetko je zodpovedný Vladimir Putin," uviedol Sikorski vo vyhlásení.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v piatok uviedol, že je "hlboko zarmútený a rozrušený" správou o smrti ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného. "Musíme zistiť všetky fakty a Rusko musí zodpovedať všetky závažné otázky ohľadom okolností jeho smrti," vyhlásil Stoltenberg.

Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan v rozhovore pre stanicu NPR  povedal, že Kremeľ má za sebou dlhú históriu poškodzovania svojich oponentov, takže "vznikajú reálne a zjavné otázky o tom, čo sa stalo". Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vyhlásil, že ak sa potvrdí Navaľného smrť, zvýrazní to "slabosť a hnilobu" ruskej vlády.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
Zobraziť galériu (3)
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken  (Zdroj: TASR/AP/Evelyn Hockstein)

Rovnako najvyšší predstavitelia Európskej únie tvrdia, že za piatkovú smrť ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného je zodpovedné Rusko. Predseda Európskej rady Charles Michel na sociálnej sieti X napísal, že Navaľnyj "priniesol najvyššiu obeť". "EÚ považuje ruský režim za výhradne zodpovedný za túto tragickú smrť. Jeho rodine vyjadrujem hlbokú sústrasť. A tiež tým, ktorí bojujú za demokraciu na celom svete v tých najtemnejších podmienkach," napísal predseda Európskej rady. "Bojovníci umierajú. Ale boj za slobodu sa nikdy nekončí," dodal Michel.

Podľa Zelenského je zrejmé, že za úmrtím Navaľného je Putin

Je "zrejmé", že za úmrtím ruského opozičného politika Alexeja Navaľného vo väzení za severným polárnym kruhom stojí ruský prezident Vladimir Putin, vyhlásil v piatok počas návštevy Nemecka najvyšší ukrajinský predstaviteľ Volodymyr Zelenskyj.

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (3)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/AP Photo/Roman Koksarov)

Podľa Zelenského, ktorého vyjadrenie priniesol britský denník The Guardian, sa Putin nezaujíma, či niekto zomrie, ak je on sám bezpečne vo svojej pozícii. Vedúci Zelenského kancelárie Andrij Jermak napísal na platforme Telegram, že Putin sa bojí konkurencie.

"Putin je to najhoršie zlo, obáva sa akejkoľvek konkurencie. Životy Rusov preňho neznamenajú nič," vyhlásil Jermak. Podľa neho každý, kto si robí nádeje na rokovania s Putinom, si musí uvedomiť, že sa mu nedá veriť. "Jediný jazyk, ktorému rozumie, je sila," dodal Jermak.

Nemecký kancelár Olaf Scholz uviedol, že si na Navaľného spomína ako na človeka s veľkou odvahou, ktorá ho primäla vrátiť sa z nemocnice v Berlíne do Ruska po zotavení sa z otravy nervovoparalytickou látkou. Z pokusu o otravu Navaľnyj obvinil Kremeľ, ktorý to poprel. "Teraz za túto odvahu zaplatil životom," povedal Scholz v Berlíne, kde sa stretol so Zelenským. "Stojíme pri jeho rodine, manželke, deťoch aj ostatných príbuzných a priateľoch," povedal Scholz s tým, že každý kritik ruského režimu sa musí báť o život.

Prezidentka hovorí o predvídateľnom výsledku

Smrť ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného je podľa prezidentky SR Zuzany Čaputovej tragicky predvídateľný výsledok toho, ako sa Putinovo Rusko správa k tým, ktorí sú proti skorumpovanému režimu. "Jeho eliminácia sa začala dávno pred dnešným dňom. Úprimnú sústrasť jeho rodine a priateľom," uviedla prezidentka.

Navaľnyj bol podľa Progresívneho Slovenska (PS) jedným z najodvážnejších väzňov svedomia režimu ruského prezidenta Vladimira Putina. Strana Sloboda a Solidarita (SaS) v reakcii na jeho úmrtie vyhlásila, že plne stojí za demokratickými opozičnými silami v Rusku.

Zodpovednosť za Navaľného smrť padá podľa hnutia PS jednoznačne na ruského prezidenta. "Alexej Navaľnyj bol jedným z najodvážnejších väzňov svedomia Putinovho režimu. Od začiatku vedel, že za svoj boj môže zaplatiť aj tú najvyššiu cenu, no aj tak necúvol," uviedla Tereza Mikáčová z mediálneho oddelenia PS.

Predseda SaS Richard Sulík vyhlásil, že všetci podporovatelia ruského režimu, ktorí si zakrývali oči pred zverstvami Putina, tak dostali smrťou Navaľného jasný dôkaz, ako sa skončí každý kritik diktátora z Kremľa. "Je absolútne neprijateľné, aby bol akýkoľvek opozičný politik na svete nielen väznený, ale následne doslova umučený vo väzenskom tábore," povedal Sulík.

"Hlavný Putinov opozičný oponent Navaľnyj zomrel vo väzení. Nedovoľme, aby našu krajinu ukradli a zničili tí, čo vidia v zločineckom režime Putina vzor,“ uviedla Veronika Remišová.

"Navaľnyj zomrel vo väzení pod rukami Putinovej mašinérie, ktorá sa postarala o Borisa Nemcova, otrávila Skripaľa, Litvinenka, spôsobila teroristický útok v českých Vrběticiach, zavraždila cestujúcich v malajzijskom lietadle, okupuje ukrajinské územia a vraždí desiatky tisíce Ukrajincov,“ napísal poslanec Juraj Krúpa.

Smrť ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného vyžaduje podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) riadne vyšetrenie a vyvodenie zodpovednosti za prípadné zlyhania alebo úmyselné konania spojené s týmto úmrtím. Informoval o tom na sociálnej sieti. "Smrť politika alebo politicky obvineného vo väzení vždy vyvoláva obrovské pochybnosti," uviedol Fico. 

Na Navaľného smrť reagoval aj predseda mimoparlamentnej strany Modrí-ES Mikuláš Dzurinda. "Je dôkazom, že skutočným nepriateľom režimu Vladimira Putina nie je ani EÚ, ani NATO, ani USA, ale jeho vlastní občania," reagoval. Vyzval vládu aj parlament, aby tento neľudský, zlovestný režim dôrazne odsúdili.

 

Viac o téme: úmrtieRuskoAlexej NavaľnyjJan Lipavský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu