Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Štipľavý odkaz Zelenského na adresu Donalda Trumpa: Zoberiem ho na front...Nech sám vidí, ako vyzerá vojna!

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj
Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Roman Koksarov)

KYJEV/WASHINGTON - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa už opakovane niekoľkokrát snažil pozvať na Ukrajinu bývalého prezidenta USA a súčasného prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. Keď sa stane Trump prezidentom, Zelenskyj s ním nebude mať problém hovoriť o vojne na Ukrajine. Má však jednu podmienku.

archívne video

Prezident Zelenskyj o aktuálnej situácii a návšteve Bieleho domu (Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

Aj prezident Volodymyr Zelenskyj bol jedným zo štátnikov, ktorý vystúpili na mníchovskej bezpečnostnej konferencii, v sobotu dňa 17. februára. Ako informuje Evropska Pravda, hlava Ukrajiny odpovedala na otázky publika. Zelenskyj je v prípade výhry Trumpa v nadchádzajúcich prezidentských voľbách pripravený s ním ísť na front, nech podľa jeho slov "vidí, ako vyzerá vojna proti Rusku". 

Vďačný za podporu

Zelenskyj tak reagoval na Trumpove slová, ktorý tvrdí, že chce vojnu zastaviť do 24 hodín. Spravil tak v štáte Iowa po víťazstve v primárkach. Ako však dodal, Ukrajina je vďačná za podporu USA a "vždy som chcel, aby sa na vlastné oči presvedčili, čo sa tu (na Ukrajine) skutočne deje". Poďakoval sa priamo Nancy Pelosiovej, ktorú si všimol aj v publiku. 

Trumpa okrem toho pozval na Ukrajinu pred širokou verejnosťou. "Pokiaľ príde pán Trump, som pripravený ísť s ním na front. Myslím si, že ak máme viesť rozhovor o tom, ako ukončiť vojnu, musíme tým, ktorí rozhodujú, ukázať, čo táto vojna obnáša. Nie len to, čo sa dá dočítať na Instagrame. Ide o skutočnú vojnu na fronte," dodal.

Trump môže všetko zmeniť 

Viaceré svetové médiá deklarujú, že Trump v prípade víťazstva v nadchádzajúcich prezidentských voľbách chystá znížiť záväzky voči niektorým členom NATO a má v pláne dotiahnuť predstaviteľov Ruska a Ukrajiny za rokovací stôl. V  januári sa objavilo na sociálnej sieti X ďalšie pozvanie možného budúceho prezidenta USA. Niektorí kritici Trumpa obviňujú, že sa v prípade svojho víťazstva chystá tlačiť na Kyjev, aby pristúpil na vyjednávanie s Ruskom.

Zelenskyj pozýval Trumpa na Ukrajinu už v novembri minulého roku. Ten pozvanie ale odmietol s odôvodnením, že ide o konflikt záujmov so súčasnou hlavou USA Joeom Bidenom. 

Viac o téme: USANemeckoDonald TrumpMníchovPrezidentVolodymyr ZelenskyjMníchovská bezpečnostná konferenciaUkrajina v kríze
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu