Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Biden Trumpove výroky o NATO označil za hlúpe a nebezpečné

Joe Biden
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden v utorok označil za hlúpe, hanebné a nebezpečné vyjadrenia exprezidenta Donalda Trumpa o NATO. Ten v sobotu vyhlásil, že bude povzbudzovať Rusko, aby zaútočilo na členov Severoatlantickej aliancie, ktorí si nesplnia finančné záväzky.

"Dokážete si predstaviť, že bývalý prezident Spojených štátov povie niečo také? Celý svet to počul. Najhoršie je, že to myslí vážne," povedal Biden v príhovore z Bieleho domu, ktorý bol vysielaný v televízii. Trumpove vyjadrenia označil za hlúpe, hanebné, nebezpečné a neamerické.

Demokrat Biden svojho predchodcu v Bielom dome Trumpa obvinil, že sa skláňa pred ruským prezidentom Vladimirom Putinom. "Žiadny prezident v našich dejinách sa nikdy nesklonil pred ruským diktátorom," povedal Biden a dodal, že on tak nikdy neurobí.

Trump v sobotu takisto povedal, že Spojené štáty by nemuseli chrániť členské krajiny NATO pred prípadnou agresiou zo strany Ruska, ak oni samy nebudú vynakladať dostatok finančných prostriedkov na svoju obranu, pripomína AFP. Na Trumpove výroky reagovali so znepokojením viacerí spojenci USA.

Viac o téme: NATODonald TrumpJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu