Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Informátor FBI mal klamať o väzbách Bidenovcov na spoločnosť Burisma

Joe Biden
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Informátora amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) obvinili z klamstiev o väzbách medzi americkým prezidentom Joeom Bidenom, jeho synom Hunterom Bidenom a ukrajinskou energetickou spoločnosťou Burisma, informuje štvrtková správa agentúry AP.

Alexander Smirnov v júni 2020 nepravdivo informoval agentov FBI, že manažéri spojení s touto ukrajinskou plynárenskou firmou vyplatili Joeovi aj Hunterovi Bidenovi každému po päť miliónov dolárov. Malo k tomu dôjsť v rokoch 2015 a 2016, uviedla vo štvrtok americká prokuratúra.

archívne video

Zuzana Čaputová po prílete z Poľska, kde sa stretla s Joeom Bidenom (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Na základe tvrdení Smirnova pre FBI výkonný riaditeľ Burismy tvrdil, že si najal Huntera Bidena, aby "nás prostredníctvom svojho otca chránil pred všetkými druhmi problémov", uviedla prokuratúra vo vyhlásení.

Tieto tvrdenia sa stali stredobodom roztržky v americkom Kongrese vlani v lete, keď republikáni požadovali od FBI zverejnenie ich neupraveného znenia. Pripustili pritom, že nie je bezprostredne jasné, či boli tvrdenia pravdivé, píše AP.

Smirnova obvinili z nepravdivej výpovede

Smirnova (43) obvinili z nepravdivej výpovede a vytvorenia falošného a fiktívneho záznamu. Podľa súdnych záznamov pre neho nebol okamžite pridelený žiadny advokát. Očakávalo sa, že sa prvýkrát dostaví na súd v Las Vegas, po tom, čo ho tam v stredu po prílete zo zahraničia zatkli, uviedla prokuratúra. Obvinenia vzniesol osobitný poradca ministerstva spravodlivosti David Wiess, ktorý predtým separátne obvinil Huntera Bidena z porušenia zákonov o strelných zbraniach a daňových únikov.

Viac o téme: KlamstvoFBIVäzbyJoe BidenBurisma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu