Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Maďarsko môže už čoskoro schváliť žiadosť Švédska o vstup do NATO, povedal Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán
Maďarský premiér Viktor Orbán (Zdroj: TASR/AP/Szilard Koszticsak)

BUDAPEŠŤ - Maďarský parlament by mohol už koncom mesiaca schváliť žiadosť Švédska o vstup do Severoatlantickej aliancie. Podľa agentúry Reuters to dnes vyhlásil maďarský premiér Viktor Orbán. Maďarsko je poslednou krajinou, ktorá doteraz švédsku žiadosť o členstvo v NATO neratifikovala.

"Dobrou správou je, že náš spor so Švédskom bude už čoskoro vyriešený," uviedol predseda maďarskej vlády. "Smerujeme k tomu, že na začiatku jarného zasadacieho obdobia parlamentu budeme môcť vstup Švédska do NATO ratifikovať," dodal.

archívne video

Jaroslav Naď: Máme záujem na strategickej spolupráci so Švédmi (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Podľa agentúry Reuters by sa maďarský parlament mal zísť 26. februára. Orbán dnes povedal, že spoločne so švédskym premiérom Ulfom Kristerssonom podnikli kroky "k obnoveniu dôvery" medzi oboma krajinami. Aké kroky to boli, však nespresnil.

Švédsko podalo žiadosť v máji 2022

Švédsko podalo žiadosť o vstup do aliancie spoločne s Fínskom v máji 2022 v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu. Fínsko sa stalo členom NATO na začiatku vlaňajšieho apríla. Švédsky vstup do NATO vyžaduje súhlas všetkých 31 členských štátov. Dlho bolo za najväčšiu prekážku v procese pokladané Turecko, to ale pripojenie Švédska k NATO odsúhlasilo minulý mesiac.

Maďarský premiér Orbán, ktorý na rozdiel od iných predstaviteľov aliančných krajín udržiava dobré vzťahy s Ruskom, tvrdí, že vstup Švédska do NATO podporuje. Avšak príslušný zákon je v maďarskom parlamente od polovice roka 2022. Poslanci s ratifikáciou čakajú podľa všetkého aj kvôli kritike od niektorých švédskych politikov na adresu Budapešti, ktoré sa týkajú zhoršovania stavu demokracie v Maďarsku.

Viac o téme: VstupŽiadosťNATOMaďarskoŠvédsk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu