Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Izraelský minister obrany Gallant záchranu dvoch rukojemníkov označil za bod zlomu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Ohad Zwigenberg)

JERUZALEM - Izraelský minister obrany Joav Gallant sa v pondelok stretol s príslušníkmi špeciálnych jednotiek, ktoré oslobodili dvoch rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy. Označil to za zlomový bod vo vojne proti hnutiu Hamas.

archívne video


Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

"Hamas je zraniteľné a rozumie, že sa dokážeme dostať na akékoľvek miesto," uviedol Gallant vo videozázname. "Pozdvihli ste nášho ducha. Deň, keď nastanú ďalšie operácie, nie je ďaleko," dodal.Upozornil, že väčšinu rukojemníkov z Pásma Gazy sa domov podarí dostať prostredníctvom dohody a nie vojenskými akciami.

Izraelskí vojaci v Gaze
Zobraziť galériu (2)
Izraelskí vojaci v Gaze  (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

Izraelská armáda v spolupráci so spravodajskou službou Šin Bet a políciou v meste Rafah na juhu Pásma Gazy oslobodila dvoch rukojemníkov vo veku 60 a 70 rokov. Palestínski teroristi z Hamasu ich zajali pri vpáde do Izraela 7. októbra.Palestínski teroristi vtedy zabili vyše 1100 ľudí a ďalších 250 uniesli.

Izraelská armáda následne spustila letecké útoky a pozemnú ofenzívu v Pásme Gazy s cieľom zničiť Hamas.V rukách Hamasu je v súčasnosti podľa izraelskej vlády stále 136 ľudí, najmenej 30 už nežije. Armáda v pondelok zopakovala, že sa bude naďalej všemožne snažiť priviesť týchto rukojemníkov domov.

Viac o téme: RukojemníciIzraelGazaJoav Gallant
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu