Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Izrael v noci bombardoval Rafah, útok si vyžiadal približne sto obetí: Armáda však oslobodila dvoch rukojemníkov

Na snímke poskytnutej izraelskou armádou je vrtuľník izraelských vzdušných síl, ktorý preváža dvoch prepustených rukojemníkov v zdravotníckom centre Sheba v izraelskom meste Ramat Gan v pondelok 12. februára 2024.
Na snímke poskytnutej izraelskou armádou je vrtuľník izraelských vzdušných síl, ktorý preváža dvoch prepustených rukojemníkov v zdravotníckom centre Sheba v izraelskom meste Ramat Gan v pondelok 12. februára 2024. (Zdroj: SITA/Izraelské obranné sily prostredníctvom agentúry AP)

GAZA - Najmenej 52 mŕtvych si v noci na pondelok vyžiadala vlna leteckých útokov izraelskej armády na mesto Rafal ležiace na juhu Pásma Gazy pri hraniciach s Egyptom. Informovali o tom agentúry AFP a AP s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva tohto autonómneho územia ovládaného militantným hnutím Hamas.

Akatualizované 11:56 - Izraelské špeciálne jednotky pri oslobodzovaní dvoch rukojemníkov vtrhli do bytu na druhom poschodí bytovky v meste Rafah na juhu Pásma Gazy v pondelok nadránom. Len o minútu nato sa začali nálety na okolité časti mesta, spresnil v pondelok v súvislosti s operáciou hovorca izraelských ozbrojených síl Daniel Hagari. Informuje o tom agentúra AP.

11:02 - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok zopakoval svoje presvedčenie, že jedine vojenský tlak - až do úplného víťazstva nad palestínskym militantným hnutím Hamas - vyústi do oslobodenia zvyšných rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

11:01 - Argentínsky prezident Javier Milei sa v pondelok poďakoval izraelským silám za oslobodenie dvoch rukojemníkov, občanov Argentíny žijúcich v Izraeli, ktorých v októbri uniesli militanti z Hamasu. Informuje o tom správa z denníka The Times of Israel (TOI).

9:58 - Izraelská armáda v pondelok potvrdila, že podnikla "vlnu útokov" na mesto Rafah v južnej časti Pásma Gazy, ktoré boli zamerané na odpútanie pozornosti v záujme úspešného oslobodenia dvoch rukojemníkov zadržiavaných palestínskym radikálnym hnutím Hamas. Informuje o tom správa z denníka The New York Times (NYT).

9:33 - Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus dnes vyjadril znepokojenie z izraelských útokov na mesto Rafáh na juhu Pásma Gazy, kam sa pred bojmi uchýlila väčšina obyvateľov, a vyzval na prímerie. Informuje o tom agentúra Reuters

7:06 - Nálety, ktoré podnikol Izrael v pondelok pred úsvitom miestneho čau na mesto Rafah na juhu Pásma Gazy, si vyžiadali "približne sto" obetí na životoch, uviedlo vo vyhlásení palestínske ministerstvo zdravotníctva spravované radikálnym hnutím Hamas. Informuje o tom AFP.

Ministerstvo tak upravilo predchádzajúci počet 52 obetí, ktoré si malo vyžiadať izraelské bombardovanie v tomto meste na hraniciach Gazy s Egyptom. Izraelská armáda podľa AP potvrdila, že zaútočila na "teroristické ciele v oblasti Šabúra", jednej zo štvrtí Rafahu.

Netanjahu pred útokom nariadil evakuáciu obyvateľov

Palestínska agentúra WAFA odvolávajúca sa na zdravotnícke zdroje v Rafahu informovala dokonca o viac ako 100 mŕtvych a stovkách zranených. Izraelských náletov malo byť okolo 40. Nálety podľa ministerstva zasiahli 14 domov a tri mešity v rôznych častiach Rafahu.

archívne video

Počas operácií v Chán Júnise našli vojaci desiatky granátov a výbušnín používaných na streľbu z dronov (Zdroj: X/IDF)

Novinár agentúry AP nachádzajúci sa v Rafahu uviedol, že zasiahnuté bolo aj okolie kuvajtskej nemocnice. Izraelská armáda podľa AP potvrdila, že zaútočila na „teroristické ciele v oblasti Šabúra“, jednej zo štvrtí Rafahu.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v piatok nariadil armáde, aby pred očakávanou pozemnou inváziou do Rafahu pripravila plán na evakuáciu civilistov. V tomto meste, ktoré malo pred vojnou medzi Izraelom a Hamasom okolo 300-tisíc obyvateľov, sa teraz nachádza odhadom 1,4 milióna ľudí. Väčšina z nich tam utiekla pred bojmi z iných častí Pásma Gazy.

Americký prezident Joe Biden vyzval v nedeľu Netanjahua, aby židovský štát nepodnikal vojenskú operáciu proti Hamasu v Rafahu, kým nie je vypracovaný „dôveryhodný a vykonateľný“ plánu na ochranu civilistov.

Izraelská armáda oslobodila dvoch rukojemníkov

Izraelským ozbrojeným silám sa v spolupráci s tajnou službou Šin Bet a políciou podarilo v meste Rafah ležiacom na juhu Pásma Gazy oslobodiť dvoch rukojemníkov, ktorých palestínski militanti z Hamasu zajali pri svojom vpáde do Izraela zo 7. októbra. Informuje o tom správa z denníka Times of Israel.

Mužov vo veku 60 a 70 rokov uniesli z kibucu Nir Jicchak nachádzajúcom sa na severozápadnom okraji Negevskej púšte. Obaja zachránení rukojemníci sú v dobrom stave a previezli ich na vyšetrenie do Nemocnice Šeba v meste Ramat Gan. Ide o najväčšiu nemocnicu v Izraeli aj na Blízkom východe.

Záchrannú operáciu označil izraelský minister obrany za pôsobivú

Izraelský minister obrany Joav Gallant, ktorý sledoval záchrannú operáciu z operačnej miestnosti, ju označil za „pôsobivú“. Times of Israel pripomenul, že išlo len o druhú úspešnú operáciu svojho druhu od začiatku vojny v Pásme Gazy.

Komandá Hamasu a ďalších extrémistických skupín zabili počas útoku na Izrael vyše 1 100 ľudí a ďalších 250 uniesli. Izraelská armáda následne spustila letecké útoky a pozemnú ofenzívu proti Hamasu a jeho spojencom v Pásme Gazy. V rukách Hamasu je v súčasnosti podľa izraelskej vlády stále 136 ľudí, no najmenej 30 už nežije. Armáda v pondelok zopakovala, že sa bude naďalej všemožne snažiť priviesť týchto rukojemníkov domov.

Viac o téme: ObeteVojnaRukojemníciBombardovanieOslobodenieútok IzraelHamasPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu