Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Tisíce Palestínčanov čaká v dôsledku bojov už štvrtá alebo piata evakuácia

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Fatima Shbair)

RAFAH - Tisícky Palestínčanov budú nútené premiestniť sa už štvrtý alebo piaty raz od začiatku vojny v Pásme Gazy. Uviedla to palestínska novinárka Hanín Hararová, ktorú citovala televízia Sky News.

Samotná Hararová sa musela evakuovať z mesta Gaza a aktuálne sa nachádza v meste Rafah na juhu pásma pri hraniciach s Egyptom. Spolu s ňou sa tam uchýlilo zhruba 1,4 milióna Palestínčanov z oblastí v severnej a strednej časti pásma. Izraelská armáda v súčasnosti pripravuje pozemnú ofenzívu proti militantom do oblasti Rafahu, ktorá by sa mohla uskutočniť v nasledujúcich dňoch alebo týždňoch.

Tisíce Palestínčanov čaká v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Fatima Shbair)

V Rafahu často dochádza k izraelským náletom vrátane série úderov z pondelka, ktorá mala poskytnúť krytie pre operáciu izraelských špeciálnych síl na oslobodenie dvoch rukojemníkov zadržiavaných palestínskym militantným hnutím Hamas. Toto bombardovanie malo podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva pripraviť o život sto ľudí.

V meste Rafah sa nachádzajú státisíce evakuovaných Palestínčanov

"Každý deň sme svedkami masakrov," tvrdí novinárka Hararova s tým, že plocha mesta Rafah s rozlohou 55 kilometrov štvorcových, kde sa tiesnia státisíce evakuovaných Palestínčanov, nemá na takéto množstvo ľudí potrebnú infraštruktúru. "Ľudia nemôžu uveriť tomu, že sa budú musieť už štvrtý alebo piaty raz evakuovať," citovala palestínsku novinárku stanica Sky News.

Izrael musí v Rafahu vytvoriť bezpečné koridory pre civilistov

Izrael je povinný otvoriť bezpečné koridory pre civilistov v meste Rafah na juhu Pásma Gazy skôr, než tam akokoľvek zasiahne proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas. V utorok to uviedlo nemecké ministerstvo zahraničných vecí, správu sme prevzali od agentúry AFP. Izrael vlani v októbri vyzval obyvateľov severnej a strednej časti Pásma Gazy, aby sa presunuli na juh tejto pobrežnej palestínskej enklávy. Viac ako polovica z približne 2,4 milióna obyvateľov tohto územia tak teraz žije v Rafahu, mesta na uzavretej hranici s Egyptom.

V súčasnosti však izraelská armáda pripravuje pozemnú ofenzívu proti militantom do oblasti Rafahu, ktorá by sa mohla uskutočniť v nasledujúcich dňoch alebo týždňoch. "Pokiaľ teraz dôjde k zásahu voči teroristickej organizácii v Rafahu, potom je... zodpovednosťou izraelskej armády, aby vytvorila bezpečné koridory pre ľudí, ktorí tam prišli hľadať bezpečie," uviedla nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková po stretnutí s ministrom zahraničným vecí Palestínskej samosprávy Rijádom Málikím v Berlíne. "Títo rodičia, deti a rodiny sa nemôžu vypariť do vzduchu. Nemajú kam ísť - a už vôbec nie ďalej na juh," dodala nemecká ministerka.

Viac o téme: EvakuáciaPalestínaHamasPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu