Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Veľké problémy pre Moskvu: Čínska banka sa pripojila k sankciám proti Rusku: Hrozí logistický kolaps

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PEKING/MOSKVA - Čínsky finančný ústav Chouzhou Commercial Bank zastavil všetky vyrovnania platieb ruským firmám. S odkazom na svoje zdroje to tvrdí ruský denník Vedomosti. Finančný dom, ktorý je jedným z hlavných zúčtovacích kanálov pre ruských dovozcov, sa musí riadiť nariadením amerického prezidenta, inak by mu podľa agentúry Reuters hrozili sankcie. Podľa denníka je teraz v hre riziko logistického kolapsu a ruské importy do Číny sa zastavia.

Americký prezident Joe Biden podpísal príslušné nariadenie v decembri. Je namierené proti inštitúciám, ktoré by sa chceli pokúšať pomáhať Rusku obchádzať západné sankcie zavedené po ruskej invázii na Ukrajinu z februára 2022.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 715 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Čína sa následne stala hlavným obchodným partnerom Ruska. Moskva sa snaží obmedziť závislosť svojej ekonomiky na dolári, aby obmedzila dopady sankcií.

I keď Čína nie je zapojená do sankcií západných krajín proti Rusku, podľa denníku Vedomosti sa snaží v podstate sankcie dodržovať. Nič na tom ani nemení fakt, že niektoré z čínskych finančných domov poskytli Moskve miliardové pôžičky.

Vedomosti s odvolaním sa na jeden zo zdrojov uviedli, že čínska banka zastavila transakcie prostredníctvom rôznych platobných systémov, vrátane západného systému SWIFT, ruského systému SPFS a čínskeho CIPS. Oficiálne zdôvodnenie svojho kroku Chouzhou Commercial Bank nezverejnila.

Viac o téme: SankcieRuskoČínska banka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu