Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Čína a Rusko by sa mali postaviť zasahovaniu vonkajších síl, zhodli sa prezidenti Putin a Si Ťin-pching

(Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Schiefelbein, AP/Sputnik/Kremlin Pool Photo/Mikhail Klimentyev)

PEKING - Čína a Rusko by sa mali postaviť proti zasahovaniu "vonkajších síl", povedal vo štvrtok čínsky prezident Si Ťin-pching svojmu ruskému náprotivku Vladimirovi Putinovi počas telefonátu. Informujeme podľa správy agentúry AFP.

archívne video 

Juraj Blanár na Rade EÚ o príprave finančnej pomoci pre Ukrajinu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Čínsky líder Putinovi povedal, že "by mali úzko strategicky spolupracovať, brániť suverenitu, bezpečnosť a rozvoj záujmov" svojich krajín. Zároveň by sa mali Čína a Rusko podľa Si Ťin-pchinga "rezolútne" postaviť proti zasahovaniu vonkajších síl do ich vnútorných záležitostí, uviedla čínska štátna televízia CCTV. Kremeľ vo vyhlásení po telefonáte uviedol, že Putin Si Ťin-pchingovi povedal, že vzťahy Číny a Ruska sú na bezprecedentne najvyššej úrovni.

Čína a Rusko sú vernými spojencami

Lídri spolu vo štvrtok telefonovali pri príležitosti lunárneho nového roka, ktorého oslavy sa v Číne začnú v sobotu. Čína a Rusko sú vernými spojencami a svoje vzťahy posilnili aj v čase, keď Moskvu mnoho krajín kritizuje pre jej inváziu na Ukrajinu. Peking tiež čelí medzinárodnej kritike spojencov Ukrajiny za jeho postoj k vojne. Čína však trvá na tom, že voči invázii má neutrálny postoj. Peking najmä Spojené štáty kritizujú aj pre iné záležitosti vrátane čoraz agresívnejšieho postoja voči Taiwanu s demokratickou vládou, ktorý Čína považuje za súčasť svojho územia.

"V rámci diskusie o situácii v ázijsko-pacifickom regióne ruský prezident potvrdil svoju základnú pozíciu v otázke Taiwanu, ktorá podporuje politiku jednej Číny," uviedol Kremeľ vo štvrtkovom vyhlásení. Si Ťin-pching podľa čínskych médií povedal, že Čína a Rusko spoločne "prečkali mnohé búrky" a že čínsko-ruské vzťahy čakajú nové príležitosti na rozvoj.

Viac o téme: RuskoČínaVonkajšie sily
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu