Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Južná Kórea a Saudská Arábia podpísali memorandum: Má sa týkať obrannej spolupráce

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Lee Jin-man, File)

SOUL - Južná Kórea a Saudská Arábia v nedeľu podpísali memorandum o porozumení s cieľom rozšíriť obrannú spoluprácu. Vo vyhlásení to v pondelok uviedla juhokórejská Agentúra pre obstarávanie zbraní (DAPA), informujú o tom správy z agentúr Reuters a Jonhap.

Pri podpise dohody boli prítomní juhokórejský minister obrany Sin Won-sik a jeho saudskoarabský rezortný kolega Chálid bin Salmán. Rokovania oboch strán sa konali popri veľtrhu World Defense Show v saudskoarabskom Rijáde (4.-8. februára).

archívne video

Heger na schôdzke V4 s Južnou Kóreou: Máme rovnaké hodnoty a čelíme rovnakým výzvam (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

V rámci memoranda o porozumení obe strany vytvoria spoločný pre výskum a vývoj zbraňových systémov s cieľom pokračovať v spolupráci v obrannom priemysle. Hovorca DAPA počas brífingu pre médiá ďalšie podrobnosti nezverejnil.

Južná Kórea sa snaží stať jedným z najväčších svetových dodávateľov zbraní. Podľa údajov juhokórejského ministerstva obrany dosiahol v roku 2022 zisk z predaja zbraní 17 miliárd dolárov v porovnaní so 7,25 miliardy dolárov v predchádzajúcom roku. Vývoz zbraní z Južnej Kórey na Blízky východ vzrástol v rokoch 2013 až 2022 takmer desaťnásobne, uvádza Kórejská obchodná a priemyselná komora.

Viac o téme: MemorandumPodpísanieSaudská ArábiaJužná KóreaObranná spolupráca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu