Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Severná Kórea sa môže pokúsiť o narušenie volieb v apríli, varuje juhokórejský prezident

Kim Čong-un
Kim Čong-un (Zdroj: SITA/AP/Korean Central News Agency/Korea News Service)

SOUL – Juhokórejský prezident Jun Sok-jol v stredu varoval pred provokáciami Severnej Kórey, ktorými sa môže pokúsiť narušiť aprílové parlamentné voľby. Informujeme na základe správy agentúry Reuters.

Pchjongjang počas uplynulých týždňov vystupňoval napätie na Kórejskom polostrove testami rakiet a verbálnymi hrozbami voči Soulu a Washingtonu. Južnú Kóreu označil za samostatný nepriateľský štát, čím ukončil snahu o mierové zjednotenie oboch krajín, ku ktorému sa oficiálne hlásil niekoľko desiatok rokov. Jun varoval pred množstvom provokácií, ktorými môže Severná Kórea (KĽDR) zasiahnuť do parlamentných volieb 10. apríla a preto vyzval na posilnenie bezpečnosti. Provokácie môžu podľa neho mať podobu ozbrojených akcií neďaleko spoločnej hranice, útokov dronov, kybernetických útokov alebo šírenia falošných správ.

Obnovenie krízových liniek medzi oboma Kóreami

Dedičný totalitný režim v KĽDR zbrojným obchodovaním s Ruskom tvorene ignoruje medzinárodné právo a rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, vyhlásil Jun počas stretnutia rady. Vyzval tiež na lepšiu spoluprácu armády, vlády, polície a súkromného sektora s cieľom zabrániť kybernetickým útokom na štátnu infraštruktúru a pokusom o rozširovanie nepravdivej propagandy. Líder juhokórejskej opozície z Demokratickej strany I Če-mjong kritizoval tvrdú politiku prezidenta Juna voči KĽDR a vyjadril obavy z potenciálneho ozbrojeného stretu. Vyzval tiež na obnovenie krízových liniek medzi oboma Kóreami. Prezidenta vystríhal aj pred zbieraním politických bodov organizovaním "manévrov".

Viac o téme: VoľbyNarušenieSeverná KóreaJužná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu