Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Útok dronov na základňu USA v Sýrii si vyžiadal najmenej päť obetí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

BEJRÚT - Najmenej piati bojovníci Sýrskych demokratických síl (SDF) prišli o život v pondelok ráno pri útoku dronov na americkú základňu vo východnej Sýrii. Informuje o tom správa z agentúry AFP, ktorá sa odvolala na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

"Piati príslušníci špeciálnej jednotky SDF boli zabití a ďalších 20 utrpelo zranenia," uviedol riaditeľ SOHR Rámí Abdal Rahmán. Dodal, že drony zaútočili krátko po polnoci na najväčšiu základňu koalície vedenej USA vo východnej časti Sýrie.

archívne video

Toto povedal terorista Hamasu po útoku na izraelské sily, oblečený ako civilista. (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

K zodpovednosti za útok sa prihlásila skupina Islamský odpor. Toto zoskupenie pro-iránskych bojovníkov nesúhlasí s podporou USA pre Izrael v Pásme Gazy. Útok podľa Rahmána zasiahol sekciu SDF v rámci základne. Riaditeľ dodal, že išlo o prvý útok pro-iránskych skupín na americké základne po minulotýždňových útokoch amerických síl v Sýrii a Iraku.

Minulú nedeľu, 28. januára, prišli o život traja príslušníci amerických ozbrojených síl pri zásahu dronom na základni v Jordánsku. ďalších viac než 40 osôb utrpelo zranenia. Washington zodpovednosť pripisuje silám podporovaným Iránom. USA v piatok reagovali sériou útokov na ciele spojené s Iránom v Iraku a Sýrii.

Koalícia pod vedením Spojených štátov od roku 2014 bojuje proti organizácii Islamský štát, ktorá vtedy obsadila rozsiahle časti Iraku a Sýrie. V jej rámci v Iraku stále pôsobí približne 2 500 príslušníkov amerických ozbrojených síl a ďalších asi 900 v Sýrii.

Viac o téme: USASýriaAmerická základňaSýrske demokratické silyútok dronov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu