Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Irak odsúdil americký dronový útok v Bagdade

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

BAGDAD - Irak vo štvrtok odsúdil stredajší americký dronový útok na proiránske milície v Bagdade. Podľa miestnej vlády je medzinárodná vojenské koalícia v Iraku vedená Spojenými štátmi "faktorom nestability". Informuje o tom agentúra DPA.

"Táto trajektória núti irackú vládu viac než kedykoľvek predtým prerušiť misiu tejto koalície, ktorá sa stala faktorom nestability a hrozí, že zapletie Irak do kruhu konfliktu," uviedol hovorca najvyššieho veliteľa irackej armády Yehia Rasool vo vyhlásení. "Ešte znepokojujúcejšie je, že koalícia sa neustále odchyľuje od dôvodov a cieľov svojej prítomnosti na našom území," dodal hovorca.

archívne video

Ukrajinský ostreľovač zabil nepriateľa na takmer rekordnú vzdialenosť (Zdroj: Youtube/NewsX)

Pri americkom dronovom útoku v Bagdade v stredu zahynuli traja členovia proiránskej skupiny Katáib Hizballáh vrátane jej vysokopostaveného veliteľa Abú Bakra Saadího. Jeho pohreb sa uskutoční vo štvrtok v Bagdade. Katáib Hizballáh patrí medzi najsilnejšie milície podporované Iránom v Iraku. Spojené štáty útokmi v Sýrii a Iraku reagovali na údery Iránom podporovaných milícii proti americkým vojakom na Blízkom východe. Koncom januára traja americkí vojaci pri útoku na vojenskú základňu v Jordánsku zahynuli. Washington tento útok pripisuje Islamskému odporu v Iraku, čo je voľné združenie ozbrojených skupín spájaných s Iránom.

Medzinárodná koalícia v Iraku vedená USA bojuje proti teroristickej skupine Islamský štát (IS). USA majú v rámci nej približne 2500 vojakov v Iraku a 900 ďalších v Sýrii. Založená bola v roku 2014, keď IS ovládol veľké časti územia na severe Iraku a v Sýrii. V roku 2021 sa Irak a Spojené štáty dohodli, že koalícia prestane plniť bojové úlohy. Koncom januára tohto roka sa začali rokovania o budúcnosti pôsobenia amerických a koaličných síl na irackom území.

Viac o téme: Odsúdenieútok USAIrakBagdadNestabilita
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu