Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Väzneného opozičného politika odsúdili v Tunisku na ďalšie tri roky väzenia

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. (Zdroj: Getty Images)

TUNIS - Väznený líder tuniskej opozičnej strany Hnutie obnovy (an-Nahda) Rášid Ghannúší bol vo štvrtok odsúdený na ďalšie tri roky väzenia za nezákonné financovanie svojej strany. Uviedol to jeho právnik Sami Triki, informuje o tom správa z agentúry AFP.

Ghannúší patrí medzi hlavných kritikov tuniského prezidenta Kaísa Saída. V súčasnosti si odpykáva 15-mesačný trest odňatia slobody za obvinenia súvisiace s terorizmom. Súd ho vo štvrtok uznal vinným z prijímania "zahraničného financovania" pre stranu Hnutie obnovy, povedal Triki. Na tri roky odňatia slobody bol v tom istom prípade v neprítomnosti odsúdený aj Ghannúšího zať, bývalý minister zahraničných vecí Rafík Abdassalám.        

archívne video

Výpoveďou poškodeného pokračoval v Kežmarku súdny proces s Kuffovcami (Zdroj: TASR/Adriána Hudecová)

Súd zároveň nariadil opozičnému Hnutiu obnovy zaplatiť pokutu 1,17 milióna dolárov. Ghannúší (82), bývalý predseda parlamentu, bol zatknutý vlani v apríli za podnecovanie násilia a sprisahanie proti bezpečnosti štátu po tom, čo povedal, že odstránenie odlišných politických názorov ľavicových alebo islamistických strán by mohlo v Tunisku viesť k "občianskej vojne", pripomína AFP.

Za obvinenia súvisiace s terorizmom ho súd odsúdil vlani v máji na 12 mesiacov väzenia, ktoré mu v októbri po odvolaní predĺžil na 15 mesiacov. Ghannúší tvrdí, že obvinenia voči nemu boli politicky motivované.

Viac o téme: OdsúdenýTuniskoVäzenieOpozičný politikRášid Ghannúší
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu