Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Konflikty stále narastajú: Ľudské práva sú potláčané a ohrozované všade vo svete

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Hatem Ali)

NEW YORK - Ľudské práva sú potláčané a ohrozované po celom svete. Svetoví lídri v uplynulom roku ignorovali porušovanie práv v Sudáne, Pásme Gazy i voči marginalizovaným skupinám, ako sú Ujguri. Vo svojej výročnej správe to uviedla ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW). Informuje agentúra AP a webová stránka HRW.

HRW poukázala na "obrovské utrpenie" spôsobené vojnou Izraela s palestínskym militantným hnutím Hamas, vojnou na Ukrajine a konfliktami v Mjanmarsku, Etiópii a v africkom regióne Sahel. Na území Gazy zúri doteraz najkrvavejšia vojna, ktorá vypukla 7. októbra po útoku Hamasu na Izrael.

archívne video

Porušenia rezolúcie OSN č. 1701 zo strany Hizballáhu spôsobili jej faktickú neplatnosť (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

"Izraelská vláda zareagovala tak, že 2,3 milióna civilistom v Gaze prerušila dodávky vody a elektriny a zablokovala prístup všetkého okrem slabého prísunu paliva, potravín a humanitárnej pomoci – čo je forma kolektívneho trestu, ktorý je vojnovým zločinom," uvádza sa v správe.

Ozbrojené konflikty narástli

Ozbrojené konflikty narástli ako huby po daždi a otázkou je, ako na ne reagujú vlády, povedala na tlačovej konferencii Tirana Hassanová, výkonná riaditeľka HRW so sídlom v New Yorku. Ako príklad uviedla, že mnohé vlády rýchlo a oprávnene odsúdili zabíjanie a zverstvá zo strany militantov Hamasu počas útoku na juh Izraela, pri ktorom zahynulo približne 1140 ľudí. Odvetné útoky Izraela si doposiaľ vyžiadali viac ako 23.000 mŕtvych, vyplýva z údajov ministerstva zdravotníctva v Gaze kontrolovaného Hamasom.

"Avšak mnohé z vlád, ktoré odsúdili vojnové zločiny Hamasu, sa zdržali odpovede na vojnové zločiny spáchané izraelskou vládou," povedala Hassanová. HRW tiež poukázala na neschopnosť mnohých vlád hovoriť o represii a kontrole občianskej spoločnosti, internetu a médií zo strany čínskej vlády. "Prenasledovanie a svojvoľné zadržiavanie milióna Ujgurov a iných turkických moslimov predstavujú zločiny proti ľudskosti," uvádza sa v správe. "Mnohé vlády vrátane prevažne moslimských krajín však mlčia."

USA a Európska únia ignorujú svoje záväzky

V správe sa tiež uvádza, že USA a Európska únia ignorujú svoje záväzky v oblasti ľudských práv v prospech politicky vhodných riešení. EÚ podľa HRW obchádza záväzky v oblasti ľudských práv voči žiadateľom o azyl a migrantom, najmä z Afriky a Blízkeho východu, "uzatváraním dohôd s vládami krajín ako Líbya, Turecko a Tunisko porušujúcich práva s cieľom udržať migrantov mimo EÚ".

HRW zároveň vo výročnej správe označila za "svetlý bod" minulého roka, keď Medzinárodný trestný súd (ICC) vydal zatykače na ruského prezidenta Vladimira Putina a ombudsmanku Mariju Ľvovovú-Belovovú v súvislosti s ich podielom na vojnových zločinoch spojených s nelegálnymi deportáciami obyvateľov Ukrajiny vrátane detí a ich presunom na Moskvou okupované územia a do Ruska.

Viac o téme: VojnaHrozbaPorušenieGazaHuman Rights WatchĽudské práva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu